Това подчерта по БНР зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в отговор на коментари в пресата, че ще излизаме в отпуск без заповед.

Отменя се графикът за отпуските за предприятията в частната сфера. За тях това е облекчение, премахва се административна тежест. В администрацията графиците остават, каза още Гълъб Донев.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда днес промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Измененията са следствие от последните поправки в Кодекса на труда. С промените се премахва и задължението за изготвяне на график за ползване на отпуските.

НСТС ще разгледа и друго предложение – работодателят да уведомява задължително в началото на всяка календарна година, но не по-късно от 31 януари, работниците за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, включително отложения или неизползван от предходни календарни години.
 
Все още не е обсъждано предложението на здравното министерство за профилактичен преглед при личния лекар да се ползва почивен ден, каза Гълъб Донев.