Според синдикатите обаче в повечето предприятия практиката показва, че хората предпочитат да изхарчат 20-те работни дни - регламентирани от Кодекса на труда (КТ) - наведнъж.

Тази тенденция става по-отчетлива, особено след отпадането от Кодекса на изискването поне половината от отпуската да се използва наведнъж, а останалата част да се разпределя по преценка на работника след одобрение на работодателя, коментира Величка Микова, юрист "Правна защита на труда" в КНСБ.

Снежана Славчева, директор "Индустриални отношения" в Българската стопанска камара (БСК), отбеляза, че има практика работодателите от малки и средни предприятия от услугите да пускат персонала си в колективен платен годишен отпуск заради невъзможността работниците да се заместват.

Това най-често става във фирмите от шивашката индустрия - между две поръчки, в счетоводните къщи и др. Тази възможност се регламентира допълнително в колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред на предприятието, обясни Снежана Славчева.

Десет дни не са достатъчни за пълноценна почивка, но са единственият вариант при гарантирания в КТ размер на отпуск, коментира за БТА д-р Мария Чернаева, ръководител на Служба по трудова медицина.

Кратките почивки по няколко дни са неефективни, защото организмът ни се нуждае от адаптация дори и към почивката. Ако през три месеца ползваме по пет работни дни за почивки, надали ще се възстановим достатъчно, коментира Величка Микова от КНСБ.

Специалистите посочват, че извън посочени в КТ професии, при които е предвиден допълнителен отпуск, за всички хора се отнася този оптимален ритъм на отдих - през шест месеца по десет дни. Липсата на физическа активност при хората, които се занимават с умствен труд, не може да бъде наваксана за тези десет дни, отчита д-р Мария Чернаева.

Същевременно специалистите по трудова медицина препоръчват почивката ни да не бъде аналогична на извършваната от нас работа през годината. Ако сме заети в строителството, не е подходящо през отпуската да се заемем с ремонт на къщата или ако сме постоянно зад бюро, според специалистите е по-добре да се възползваме от активен отдих.

Освен това, за да бъдат максимално оползотворени тези десет дни, е необходимо през останалото време да имаме здравословен и активен начин на живот.

АНКЕТА: Как ползвате отпуската си?