Това се казва в доклад на ООН, подчертаващ икономическите възможности на рециклирането, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Общо 44,7 милиона тона електрически отпадъци са създадени миналата година, но само 20 процента се рециклират, сочи оповестено проучване на Международния телекомуникационен съюз, който е подкрепян от ООН.

Количеството на изхвърлените мобилни телефони, лаптопи, електронни играчки и други продукти ще расте със 17 процента годишно през следващите пет години, отбелязва съюзът.

Нарастващите приходи и спадащите цени на всичко - от слънчеви панели до хладилници - са увеличили електрическия боклук с 8 процента спрямо 41 милиона тона при последната оценка през 2014 година, допълва Ройтерс. Това е равно на около 4500 Айфелови кули, се отбелязва в проучването.

Според доклада светът трябва не само да рециклира редките метали от огромните купища електронен боклук, но и да приеме другите елементи от т.нар. кръгова икономика като реновираните продукти втора ръка.

Концепцията за кръговата икономика в управлението на електрически отпадъци предлага огромни възможности за заетостта и икономиката, се посочва в доклада.

През 2016 година Азия, Европа и двете Америки са регионите в света с най-много електрически и електронни отпадъци, а Океания е на последно място. Но пък Океания генерира най-много електрически боклук на глава от населението, следвана от Европа.

Макар Европа да заема челни позиции по двата показателя, Старият континент е водещ при рециклирането - над една трета от електронния и електрически боклук е събран разделено миналата година.