Мотивите, с които за законосъобразно се обявява решението на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ), са 16-страници, но те няма да бъдат публикувани, тъй като носят гриф "секретно", съобщи "Правен свят".

Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване. Това означава, че Гатев повече не може да заема длъжността заместник-председател на Националното бюро за контрол на Специални разузнавателни средства (НБКСРС).

Парламентът следва да избере нов член на Бюрото за контрол на подслушванията. С оглед на факта, че мандатът на досегашните петима членове изтича през настоящата година, не е изключено да се стигне и до пълна подмяна на състава на контролиращия дейността на специалните служби независим държавен орган.

Сега председател на НБКСРС е Бойко Рашков, негов заместник беше Георги Гатев, а членове на институцията са Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков.

През септември месец 2017 г., Георги Гатев подаде жалба във ВАС срещу решението на ДКСИ, която потвърди отнемането на допуска му до класифицирана информация от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"Аз съм заместник-председател на държавния орган, който осъществява контролна дейност по отношение тъкмо на тези органи, които използват специални разузнавателни средства, включително ДАНС и прокуратурата. Създаването на предпоставки за прекратяването на правоотношението ми и на статута ми има за резултат подравянето на самото съществуване на Националното Бюро", сочеше в жалбата си Гатев. Той твърдеше още, че ДКСИ е трябвало като минимум да осъществи контрол за законосъобразност на решението на ДАНС. Това означавало да извърши проверка не само на основанията, изложени в неговата жалба до ДКСИ, но и служебно, относно спазването на изискванията за компетентност на издалия акта орган, за форма, за спазване на материалния закон и административнопроцедурните правила и изискването за съответствие с целта на закона.

"От съдържанието на оспореното решение на ДКСИ не личи да е направена проверка за наличието на което и да е от посочените законови изисквания. Това представлява съществено нарушение на процедурните правила", пишеше още в жалбата на дългогодишния адвокат и член на предишен състав на Висшия съдебен съвет.

През юли месец 2017 г., прокуратурата обяви, че Гатев остава "без достъп до тайни". Причината – съдействал е на трима обвиняеми магистрати (прокурорите Димитър Захариев и Росен Каменов и съдията Светлозар Георгиев) да подадат заявления в бюрото за проверка дали са подслушвани незаконно. В съобщението се твърдеше, че с един се срещал лично, а двама не си написали молбите сами, а това е станало на компютъра на административния секретар на бюрото. Така не бил спазен установеният ред, а като последица ДАНС взе решение да отнеме допуска на Георги Гатев. Законовите основания за това, които ДАНС посочи в решението си, са чл. 40, ал. 1, т. 6 и 8, във връзка с чл. 41, т. 4 и чл.42, ал.1., т. 2 от Закона за защита на класифицираната информация. Те означават, че агенцията приема Гатев за ненадежден от гледна точка на сигурността и го определя като ненадежден за опазване на тайна. Освен това е установила данни, че осъществява дейност, насочена срещу обществения ред и факти и обстоятелства, които биха дали възможност да бъде изнудван.

Действията на правоохранителните органи станаха повод за серия от интервюта на председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков, в които бяха отправени редица обвинения по адрес на прокуратурата, ДАНС, МВР и ДАТО. Атакуваните институции отхвърлиха твърденията на Рашков, че са допуснати масови нарушения при употребата на специални разузнавателни средства. Темата бе дискутирана на няколко заседания на ресорните комисии и дори в пленарната зала на Народното събрание. Скандалите с Бюрото за контрол на СРС.