Юнкер каза, че България е страна, към която изпитва особена слабост и много обича шопската салата и луканката. България води Европа от тази вечер и през идните шест месеца и по-нататък, заяви председателят на ЕК.

Той отбеляза, че председателството съвпада с ключов момент, ред инициативи са вход за определяне на бъдещето на Съюза.

Не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко, която да поеме лидерството за идните шест месеца и по-нататък, той е човек, който обладава сила, заяви Юнкер.

Можете да разчитате на нас да помагаме на вашите усилия, посочи той. Вашето място е в Европа, вашето място е също така в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос, заяви Юнкер.

Комисията е на страната на България и ще остане на страната на България, посочи той.

Таяни: Съединението прави силата

Председателят на ЕП Антонио Таяни припомни девиза на председателството ни - "Съединението прави силата" и посочи, че заедно следва да преборим предизвикателствата и да направим Европа готова за бъдещето.

Сега е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав спрямо нашите граждани и особено младото поколение, следва да се вслушаме в техния глас, коментира Таяни.

Той припомни срещата си с български студенти в СУ и посочи, че те имат големи очаквания, искат повече заетост и работни места. Затова следва да привлечем повече инвестиции, особено в дигитална техника, туризъм, нашите очаквания са да се фокусираме върху дигиталната техника, технология и иновациите, отбеляза Таяни.

Всички ние сме съгласни, че следва да се нагоди европейската система към новите предизвикателства, но следва това да бъде сторено в духа на сътрудничество, смята председателят на ЕП.

Според него българското председателство е начин да се премине към конкретни действия в това отношение.

Председателят на Европейския парламент благодари на българското правителство и институциите за силния ангажимент особено в защитата на общата граница на ЕС, както и за чудесното сътрудничество между българската полиция и армия с европейските им колеги.

Таяни подчерта като важен момент за бъдещето на Европа отношението между ЕС и държавите от Западните Балкани.