"Нашият военен аташе е бил запознат с невъзможността да му бъдат предадени каквито и да е било материали, отнасящи се до атаките от 24 ноември на турски изтребител F-16 срещу руския самолет", съобщи представителят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Той също така заяви, че Анкара е потвърдила, че не е разпространявала в медиите записи, съдържащи предупрежденията на турските изтребители F-16 към сваления руски самолет.

Представители на турския Генерален щаб съобщиха, че не се разпространявали в медиите каквито и да е било подобни материали.

"В такъв случай това е още едно потвърждение за това, че появилите се в някои отделни медии аудиозаписи на разговорите на турските пилоти с нашия екипаж са фалшиви", каза още той.

В Сирия вече действа руски зенитноракетен комплекс "Ес-400"

Руски зенитноракетен комплекс "Ес-400" застъпи на бойно дежурство в руската военновъздушна база "Хмеймим" в Сирия, съобщи днес говорителят на министерството на отбраната в Москва Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

Системата е била транспортирана в течение на едно денонощие от база в Московската област.

Решението за нейното разполагане в Сирия бе взето след свалянето на руския бомбардировач "Су-24М" в района на турско-сирийската граница.

На пресконференция говорителят на Въздушно-космическите сили на Русия Игор Климов заяви, че "Ес-400" е "най-модерната зенитноракетна система, която превъзхожда значително чуждестранните аналози".

По думите му радиусът на поражение на системата е 400 км, като тя е в състояние да поразява цели на височина до 30 км, а разполага и с режим за стрелба по наземни цели.