Справката трябва да съдържа информация кои събирани от гражданите документи са ненужни и съответната администрация да спре събирането им.

Премиерът Борисов подчерта, че тази мярка е изключително важна за всеки човек и за бизнеса, съобщи пресслужбата на министерския съвет.

"Самите ние си даваме сметка, че това е реална реформа и тя затова не се е случвала, защото трябва да се преодолява огромна съпротива на чиновници, администрация, включително и корупционни схеми по маса звена – нещо, с което ние сме свикнали като народ, но ние трябва това да го поправим. Роптаем, ядосваме се, нервираме се и то не се случва. Този път ще се случи", категоричен беше премиерът.

Кабинетът прие решение да се премахне изискването някои официални удостоверителни документи да се предоставят на хартиен носител.

По този начин се предприемат мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса, посочват от Министерския съвет.

Преди седмица на среща с представители на местната власт правителството обеща до седмица да отпаднат първите административни тежести за гражданите и бизнеса, така че хората да не чакат по опашки.

С правителственото решение се предприемат първите стъпки за въвеждане на служебен обмен на данни между администрациите по отношение на 12 удостоверителни документа.

Вече съществува техническа възможност съдържащите се в тях данни да бъдат служебно извличани – автоматизирано или полуавтоматизирано, по електронен път.