Преподавателката във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" е събрала 2758 гласа, или 7,1% от получените от БСП гласове в областта. По този начин тя размества листата и получава мандат след водача на листата Весела Лечева, съобщава Webcafe.

Левицата има силен резултат във Велико Търново и вкарва трима депутати, но заради преференцията вторият и третият в листата биха отпаднали от 44-то Народно събрание. Този феномен, известен като 15/15, се случи и на други партии.

Под номер 2 е вписан Валентин Ламбев, който е председател на Областния съвет на БСП. След отказа на Кутева, която е професор в катедра "Педагогика", той все пак ще стане депутат.

Заявлението е подадено на 29 март, показва проверка в сайта на ЦИК. Тъй като обаче срокът за обявяване на резултатите все още не е изтекъл и тя не е била обявена официално за избрана в 44-я парламент, се налага да бъде заличена от листата на БСП във Велико Търново.

* Феноменът "15/15” проработи за първи път през 2014 година, когато младият социалист Момчил Неков стана евродепутат благодарение на номера, който имаше в листата на БСП и който съвпадаше с този на бюлетината. Така той измести Петър Курумбашев, който не можа да влезе в Европорламента. Това се случи едва преди няколко месеца, когато Илияна Йотова стана от евродепутат вицепрезидент.

Вижте окончателните резултати на ЦИК>>