За решението, което блокира одобряването на сделката, известна и с латинските инициали СЕТА, съобщи Ройтерс, цитирайки агенция Белга.

Властите във френскоговорящата "половина" на Белгия заявиха, че има поле за преговори, и че сделката ще бъде обсъждана и днес.

Снощи бе спешно свикано заседание на валонското правителство. Състоя се и среща на посланиците на страните от ЕС, посветена на съдбата на споразумението.

Днес се очаква пред парламента Валония да говори премиерът на провинцията Пол Маниет.

Той заяви, че има известен напредък, но все още недостатъчен, за да бъдат удовлетворени валонците. Маниет се надява днес да има още една среща с канадския министър на търговията Синтия Фриланд, с която вече разговаря в сряда.

Валония е с население 3,6 милиона души, равняващо се на 1,4 на сто от населението в ЕС.

Източник от ЕС, пожелал да остане анонимен, каза, че на валонците са били предложени някои поправки, свързани с чувствителни въпроси, съобщи ДПА. Сред тях са генномодифицираните храни, хормоните в месото, обществените поръчки и процедури от международния арбитраж при търговски спорове.

Писмени гаранции за отпадане на визите

България и Румъния продължават да заплашват да блокират сделката, ако Канада не даде доказателства, че визите за техните граждани ще отпаднат до края на 2017 г.

Това не е, защото искаме да се заяждаме. Ако трябва нашите бизнесмени да се редят с часове, с години да чакат, както е сега, то тогава как да обясним на народа, че приемаме това споразумение?, запита премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Той изрази готовност да приеме ангажимент, "ако тръгнат да се преселват – което най-много ги притеснява – роми или мигранти..., да има някакво споразумение, което впоследствие да "отрегулира", така, както е с другите държави в Европа.

Трябва да имаме писмен документ, който ни гарантира, че до декември 2017-а година това ще се случи, категоричен е Борисов.

ЕС обсъжда днес проблема със СЕТА

Европейският съвет ще обсъди днес сключването на търговското споразумение ЕС-Канада. Темата залегна в дневния ред на заседанието на държавните и правителствените ръководители заради отказа на Белгия да подпише документа.

Ако Европейският съвет постигне положително развитие, следващата седмица споразумението ще бъде официално подписано в Брюксел и ще може да влезе в действие.

Снощи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че преговорите ще продължат и през нощта, и тази сутрин.

"Ако не можем да сключим търговското споразумение с Канада, не виждам как ще е възможно да сключим споразумения с други части на света", добави Юнкер.

Без да има пълна подкрепа във всички държави, 28-те лидери няма да могат да подпишат търговското споразумение с Канада следващия четвъртък, както беше планирано и има риск посещението на канадския премиер Трюдо в Брюксел да бъде анулирано.