Вчера и генералният секретар на ООН Бан-ки Мун е поздравил Абади по случай окончателното освобождаване на града.

Телевизия "Ас Сумария" информира, че премиерът лично е отишъл във Фалуджа и е издигнал е националното знаме в центъра на града. Той се е обърнал към жителите с призив да отпразнуват този ден, като излязат на улиците и площадите.

"Издигнахме иракското знаме във Фалуджа, както ви обещахме", е казал той. Абади обеща скоро да бъде вдигнато знамето и в Мосул, втория по големина град в страната, все още окупиран от «Ислямска държава».

Премиерът беше обявил победата във Фалуджа преди повече от седмица, но ожесточените боеве в града продължаваха.

Вчера иракските сили превзеха и последния квартал, който още бе под контрола на "Ислямска държава", и командващият генерал Абделуахаб ас Саади обяви битката за приключена. Той заяви, че военната операция не е нанесла големи разрушения на града.

"Съобщаваме на всички иракчани добрата новина, че битката за Фалуджа приключи", заяви генералът от центъра на последния прочистен квартал. Той добави, че при операцията са били убити най-малко 1800 екстремисти.

При операцията иракската армия получи въздушна подкрепа от водената от САЩ коалиция и бе подпомогната от паравоенни формирования, предимно шиитски милиции.

Фалуджа бе първият град, превзет от екстремистите през януари 2014 година. Той е разположен на 65 километра западно от Багдад.