Целта е да се покаже съпричастност към проблемите на изменението на климата и проблемите на околната среда, информираха организаторите от международната природозащитна организация WWF.

Те призовават гражданите да се присъединят към инициативата. Световната кампания има за цел да привлече общественото внимание върху проблемите, свързани с промените в климата и употребата на повече ресурси, отколкото човечеството може да си позволи. Крайната й цел е да подтикне хората към реални действия за опазване на планетата.

Очаква се в тазгодишното издание да участват над 250 страни, повече от 7 хиляди населени места по света, десетки хиляди организации и компании, както и стотици милиони хора, коментира пред журналисти Андреас Бекман, регионален директор на WWF. По думите му за пръв път към инициативата ще се присъединят Палестина и Галапагоските острови.

България се включва за пети път в инициативата. За пръв път много от населените места организират собствени събития, извън София, коментира пред журналисти Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF за България)Ж

Сред тях са концерти на свещи, пускане на фенери, факелни шествия и образователни инициативи.

В София, в 19.30 часа, пред Народния театър "Иван Вазов" ще започне концерт, последван от интересен светлинен спектакъл, с участието на артисти и музиканти, който ще започне с изгасването на осветлението в 20.30 ч.

Посланици на тазгодишната инициатива в България са актьорът Юлиан Вергов, музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов и финансистът Мартин Заимов.

За втора поредна година кампанията е основана на глобалната платформа "Аз правя ти действаш" в YouTube и има за цел да даде възможност на хората да изразят своята загриженост за бъдещето, да провокират към реални действия, като отправят символични предизвикателства, задавайки въпроса "Какво би направил ти, за да спасиш планетата?"

Финансистът Мартин Заимов отправи предизвикателство към държавата и общините - като собственици на публични сгради. В колкото от тях се поставят системи за управление и следене на консумацията на енергия, още толкова ще осигуря аз за частни сгради, заяви Заимов.

Музикантът Калин Вельов отправи предизвикателство, свързано с отпадъците. Той призова към по-рядко използване на найлонови торбички и към почистване на собствените отпадъци в планините от туристите. Като родители трябва да мислим какво ще оставим след себе си - това не трябва да е гробница от отпадъци, замърсени води, унищожени гори и животни, смята музикантът. Трябва да започнем от самите нас, добави той.

Предизвикателството, което отправи към хората актьорът Юлиан Вергов тази година, е свързано с пестенето на вода. Той даде за пример монтираните в дома си енергоспестяващи крушки и смесители, които поддържат еднаква температура. Опитвам се да живея природосъобразно, разделям отпадъците си в три контейнера на балкона, колкото и да е малък моя принос, ако се съберат още 20 хиляди като мен, ефектът ще е голям, смята актьорът.