Тя изтъкна като мотив приетото вчера от Министерски решение оградата на българо-турската граница да бъде обявена за стратегически обект за националната сигурност. С промяната, станала факт по предложение именно на Симеонов и Радев, вече няма да може да се снима съоръжението. Те се мотивираха, че така ще се допринесе за опазване неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазването й.

„Възникват много въпроси - защо се прави това, защо сега, какви ще са резултатите и каква е целта? Това означава ли, че и ние, народните представители, не можем да поставяме въпроси, не можем да подлагаме на парламентарен контрол министрите, защото оградата е обект на национална сигурност? Контролните органи в България и европейските могат ли да получават информация за изхарчените пари, за потоците мигранти и т.н.?", попита Нинова, цитирана от "Фокус".

И напомни, че за изграждането на оградата са похарчени и европейски средства.

Тя зададе и още един въпрос - дали филмът на BBC от септември, че корумпирани власти помагат на мигранти да преминат по пътя на Европа, е заплаха за националната сигурност?

„Декларирам, че поемам цялата и наказателна отговорност, ако такава ще има, за това, което ще кажа - за нас причината точно вчера и по този начин да бъде взето това решение е фактът, че от 3 месеца Елена Йончева снима кадри, говори със свидетели, събра документи, които уличават в корупция длъжностни лица. Засне в реално време преминаване на организирани групи мигранти, разговаря със свидетел и този филм показва паднала ограда, отворени шахти, преминаване безконтролно със стълби и под оградата“, каза още лидерът на БСП.

Тя допълни, че заради действията на Йончева депутат е казал, че „Елена обикаля като лисица в клетка“.

„Сега преди два дни депутатът Елена Йончева, разследващият журналист, беше спряна и й беше забранен достъп до свободна територия на българската държава от „Гранична полиция“, обяви Нинова.

Тя поясни, че посещението на Йончева е било все едно ще издаде тайни за националната сигурност.

"Ние от ПГ на "БСП за България" ставаме съавтори на филма на Йончева и ще го излъчим, а Бойко Борисов да изпрати да ни арестуват всичките 80 депутати. Декларирам, че не можете да ни спрете, че ще поканим всички европейски посланици и ще им предоставим кадрите от този филм и документите, които уличават правителството в корупция“, закани се Нинова.

Тя добави, че БСП ще информира премиера кога и къде ще бъде излъчен този филм и започва и гражданска подписка, в която всеки български гражданин е поканен да бъде съавтор.

Според Нинова, ако се промени Законът за класифицираната информация, това вече ще бъде престъпление и то срещу националната сигурност. Тя попита кое е заплаха за националната сигурност - корупцията или свободата.

„Досега цензурата се изразяваше в заплахи, че ще бъдете освободени от столовете, че ще минат през вас, така, както могат“, коментира още председателката на социалистите.

Тя припомни, че са наричани мракобесници, а други депутати (от ДПС - б.р.) - хлебарки, които ще бъдат смачкани. По думите й тази агресия и омраза ескалира до това управляващите да забранят свободата на хората да питат и да искат истината.

„Ако позволим това да се случи, уважаеми българи, това е отказ от най-високо и най-силното ни човешко право - да бъдем свободни хора. Това е посегателство към свободното слово, към журналистиката и е еманация на всичко, което се случи през последните месеци“, заяви още Корнелия Нинова.

Няма да разследват Йончева за разгласяване на държавна тайна