Единият лъч ще тръгне от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият - от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента, каза Янаки Ганчев, координатор на протеста на Орлов мост.

Тази вечер не е организиран протест и няма да се попречи на церемонията по избор на патриарх. Ние сме българи, православни", посочи Янаки Ганчев, а други представители на координаторите заявиха, че сред тях има и мюсюлмани, съобщи Фокус.

Попитан за белия бус, който пуска патриотични песни, Янаки Ганчев отговори, че този бус винаги е с тях и никога не е създавал проблеми. „Провокатори и новопоявили се говорители започнаха да се внедряват между хората, да се качват на трибуната и да казват какво искат", каза Николай Николов, координатор на протестите от Варна.

Янаки Ганчев зави, че срещу почти всички от протестиращите има нападения, включително и през тази нощ. „Тази вечер е разбита кола, миналата вечер е нападнато жилище", каза Ганчев. Има бити, арестувани. „Правим всичко възможно това да не се случва", каза още той.

Координаторите обвиниха ГЕРБ, че се опитва да разцепи инициативния комитет, а други партии се опитват да се възползват от протеста.

Представителите на протестиращите поискаха среща с президента Росен Плевнелиев и кръгла маса. Срещата трябва да бъде при ясно формулирани цели и задачи и в нея да не участват представители на политически партии, а само представители на гражданските комитети. Те искат срещата да бъде излъчвана по БНР и БНТ. В отговор на въпрос дали президентът Росен Плевнелиев ще се справи със сложната задача, която му се пада сега, Ганчев изрази надежда, че той ще се справи.

Сред исканията са още разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху декемврийските сметки, докато тече разследването, разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите го до този момент, да се осигури 50 % гражданско участие в този тип структури, да се премахне ДДС върху електроенергията, незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие, право на отзоваване на депутатите.

Координаторите на протестите отрекоха политическа намеса на кръглата маса в Сливен и бяха единодушни за това, че има координация с представителите от Сливен.

Чавдар Янев, представител на координаторите, заяви, че в неделя ще има обединение с групата в Сливен на протеста. „Най-тежка е ситуацията във Варна, когато 100 мутри на ТИМ влязоха и разбиха инициативния комитет", заяви Янаки Ганчев.

Преди началото на пресконференцията един от представителите на координаторите влезе в спор с гражданин, дошъл на пресконференцията, който обвини координаторите, че правят нещата тайно и при затворени врати.

„Естествено, че ние трябва да се координираме на затворено", заяви по време на пресконференцията Янаки Ганчев. „Това не е нелегален комитет, който да се събира и да решава някакви неща зад гърба на гражданите", каза Ганчев.