"Воля" поиска Валери Симеонов (Обединени патриоти) да се оттегли от изпълнителната власт заради изказванията му около скандала с нацистки снимки на зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който вчера подаде оставка след разговор с премиера Бойко Борисов и със Симеонов.

Политическият съвет на партията и ПГ в рамките на деня ще обсъди възможността да бъде поискана оставката на Симеонов, каза пред журналисти в Народното събрание Стефан Августинов, член на ръководството на политическата сила.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки уточни, че те самите няма директно да поискат оставката на Симеонов. Според тях вицепремиерът сам трябва да се оттегли от поста или да бъде освободен от премиера Борисов.
Шеги с тези неща не бива да се правят, това е лична отговорност, подчерта той.

"За нас е недопустимо, спомняте си, че германският президент преди години си подаде заради едни съмнения оставката, други в Европа я подават за една изпусната думичка, а в България да стоим и да се "бутаме" в гърдите, че сме си правили еди какви си снимки в Бухенвалд", коментира Августинов.

Той припомни, че те не са подкрепили коалиционното правителство ГЕРБ-Патриоти и начина, по който е избрано, както и представителите в него на националистите, а необходимостта страната ни да има стабилен кабинет.

Подкрепяме и това, че тази държава трябва да се измъкне и правителството да започне да работи в полза на хората, добави Августинов.

По думите му "Воля" има достатъчно подготвени кадри за управлението, но в момента подобен разговор нямало. Марешки потвърди, че ПГ ще подкрепя добрите законопроекти на мнозинството.

Валери Симеонов няма място в правителството, коментира и депутатът от "БСП за България" Александър Симов пред журналисти в парламента. Той посочи, че Симеонов трябва да бъде отстранен от кабинета, както и всеки човек, които си позволи да си направи шега с жертвите на нацизма. По думите му именно тези жертви са в основата на съвременна Европа.

Сега човек, който може да каже, че знам ли какви майтапчийски снимки си е направил, няма място в тази власт, коментира Симов. Той добави, че не може да си представи как Валери Симеонов ще посреща нашите европейски партньори по време на българското председателство на ЕС.

Според Александър Симов в случая трябва да се понесе персонална отговорност. По думите му факт е, че Симеонов се е опитал да оправдае своя човек със снимките с вдигнатата в хитлеристки поздрав ръка.

За мен Валери Симеонов вместо да се опитва да съди (в. "Сега" - б.р.), да се оправдава, да пише оставка, да си отива на село, както той сам казва, коментира Александър Симов. Той посочи, че в момента говори от свое име, а БСП ще се събере да вземе официално решение по случая.

Хамид Хамид от ДПС също разкритикува Симеонов и каза, че такава шега с Холокоста е опасна.

"Да се прави шега, подигравка с паметта на тези хора вкарва България в международен скандал. По мнението на депутата от ДПС чувствителната еврейска общност няма да ни го прости. Толкова години имаме прекрасни отношения с държавата Израел, с всички евреи по света, гордеем се с това, което сме направили през годините", изтъкна Хамид.

Той допълни, че отстраняването на един заместник-министър в тази ситуация не е достатъчно, а патриотите трябва да излязат от властта.