Мугабе, който управлява страната с желязна ръка от 37 години, е информирал за оставката си в писмо, изпратено до парламента, съобщи председателят на Националното събрание, долната камара на законодателния орган, Джейкъб Муденда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Когато Муденда обяви новината пред депутатите, в залата избухна бурен възторг.

По-рано днес двете камари на зимбабвийския парламент се събраха на съвместно заседание, за да задвижат процедура по импийчмънт на президента. Муденда прекъсна дебатите по въпроса, за да съобщи новината за оттеглянето на Мугабе.

В писмото на президента се казва, че оставката му влиза в сила незабавно.

На извънредно заседание в неделя управляващата партия ЗАНУ-ПФ отстрани 93-годишния Мугабе от лидерския пост и изключи от редиците си съпругата му Грейс Мугабе.

Партията обвинява Робърт Мугабе, че "е разрешил на съпругата си да узурпира власт" и че "вече не е във физическо състояние да изпълнява задълженията си".

Тогава негов племенник заяви в Република Южна Африка, че президентът на Зимбабве и съпругата му Грейс са "готови да умрат в името на правдата" и нямат намерение да се оттеглят доброволно, въпреки протестите.