Тенев обяви това на извънреден брифинг в Министерски съвет след спешна среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Велери Симеонов, който по-рано го защити.

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е приел подадената оставка.

Мотивът на Тенев за оставката е създалото се напрежение около негово действие преди близо 10 години, което той не желае да се пренася върху работата на правителството, съобщиха още от Министерски съвет.

"Искам да ви информирам, че подадох оставка като заместник-министър. Смятам, че създаденото напрежение не работи добре за правителството и помолих да бъда освободен от длъжност", каза на брифинга Тенев.

Той отрече да му е оказван натиск от премиера или от председателите на „Обединени патриоти“ да подаде оставка.

"Така стеклите се обстоятелства, както разбирате са много неприятни, съжалявам, че от една снимка се преекспонираха нещата и смятам, че най-правилното решение, което можеше да се вземе е да подам оставка", каза още Павел Тенев.

Той добави, че единственото от което е доволен, че не е бил "атакуван" от никого за професионалните му възможности.

"Смятам, че следващият който ще ме наследи, трябва да положи усилия в ресорите, които ще поеме, за да даде най-доброто от себе си, защото това са тежки ресори и има нужда да се ръководят правилно", посочи още Тенев.

Той се e снимал преди девет години, позирайки с нацистки поздрав, край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

"Там се снимах с всякакви известни хора, да, може би не беше правилно това, което съм направил, но беше повече в подигравателен стил", коментира Тенев, като подчерта, че не споделя нацистката философия.

Павел Тенев беше номинация на Валери Симеонов, който също се замеси в скандала, след като заяви, че няма причини да го отзовават. Съпредседателят на "Обединени патриоти"  заяви, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд" и:

"Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село".

Заради всичко това по-рано днес от БСП заявиха, че "е скандално бездействието на премиера Бойко Борисов, който се прави, че няма проблем", вместо Тенев незабавно да бъде уволнен. От левицата заявиха и по повод Валери Симеонов, че "всеки, който си позволява да прекрачва тази морална граница, няма място, нито за минута, в управлението".

И лидерът на ПЕС Сергей Станишев изказа възмущението си от недопустимото поведение на Симеонов и призова премиерът и ГЕРБ да се разграничат от коалиционните си партньори.

Това е втори зам.-министър, който се прощава много бързо с поста си след д-р Стоил Апостолов, който беше уволнен от Борисов от здравното министерство след репортаж за злоупотреби в бургаска болница, чиято управител е бил.