Те напускат както ръководните си постове, така и съдебната система.

Топалов подаде изненадващо оставка в средата на септември, а Балинова го последва. Той обясни, че напуска, защото е изпълнил дори повече от заложеното в концепцията си за работата в съда и не вижда повече предизвикателства в системата.

Оставките влизат в сила считано от 2 октомври.

По време на обсъждането Калин Калпакчиев, каза, че ВСС дължи и някаква оценка на свършената от председателя на СГС работа, която, по думите му, не е малко, цитира го "Правен свят". Той изтъкна многото наследени проблеми в съда, които Топалов е разрешил, извършените "мащабни промени в администрацията със съдебните помощници", подлагането на ръководството на агресивни атаки, довели и до множество проверки, които обаче не са констатирали сериозни нарушения, а показали и добрата посока, в която се движи СГС.

Калпакчиев направи предложение Топалов да бъде награден с личен почетен знак първа степен-златен за проявени висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Предложението му беше подкрепено от Юлия Ковачева, която изтъкна, че Топалов е променил успешно организацията на работа.

"ВСС не успя да защити името на съда и на неговия председател от публичните нападки и му дължи това. А ние знаем, че основната роля на ВССе точно тази. Жалко е, когато хората напускат системата, след като са вложили толкова време и усилия, а и самата система е инвестирала в тях", каза още тя.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев обаче репликира, че няма да подкрепи предложението за награда, тъй като Топалов не е изпълнил дори мандата си. По думите му такива награди се дават на магистрати с много по-голям стаж, а ВСС не носи някаква вина за оставката.

При гласуването на оставката на съдия Балинова, Калпакчиев заяви, че няма да прави предложение и за нейно награждаване, защото "не е много справедливо да подлагаме на унижение и колегата".

Преди началото на заседанието пък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира, че е притеснен от подадената оставка от Топалов, защото в съдилища, които по-дълго останат без титулярни председатели, се създава напрежение. Според него процедурата по избор на нов председател ще отнеме много време, тъй като предстои конституирането на новия ВСС.

Вчера самият Калоян Топалов даде интервю, в което направи признание за съдебната система:

„Носят се много слухове. Например, каква е цената за разпределение на дело. Чувал съм за тарифа от 5000 лева и нагоре - за да бъде разпределено на един съдия. Оттук нататък започваха тарифите главоломно да нарастват – в зависимост от делото, от услугите. Говореше се за някакви суми в рамките на стотици хиляди, понякога дори, в зависимост от интереса – до милиони евро. Става дума за търговски спорове".