Вицепремиерът коментира пред Нова телевизия за оставката на вътрешния министър, че няма впечатления премиерът да е "държан за шлифера".

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви "държат ме ... за шлифера" на коментари, че отказва да се раздели с шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, какъвто бе поводът за оставка на Вучков, защото е "държан с компромати".

„Вучков много държи на мнението си, отстоява го. Не изключвам някой да използва неговата честност и почтеност. От тази ситуация могат да се възползват много среди”, добави Бъчварова.

Тя определи действията му като „ритуални”, защото е издебнал точния момент за изказването си. Според нея оставката, подадена по този начин, успяла да замъгли посещението на шефа ФБР в България, още повече, че е трябвало да има среща и с Вучков.

„Оставката бе изненада за всички, включително и за премиера. Беше дадена по начин, по който нямаше възможност да не бъде приета. Изглеждаше като натиск срещу премиера”, категорична бе Бъчварова.

Вчера Борисов се ядоса и че му правят ченгеджийски номера.

Бъчварова коментира, че не е ставало въпрос за избор между вътрешния министър и други кадри, защото не е имало предварителен разговор.

Според нея Борисов никога не е казвал, че няма да освободи Владимир Писанчев от ДАНС и Светлозар Лазаров от МВР, просто моментът сега не бил подходящ и ще ги смени, когато е най-добре.

Запитана дали Писанчев не е бил одобрен от Делян Пеевски за поста шеф на ДАНС, Бъчварова обясни:

"Писанчев е одобрен от предишното правителство. Но и ние работихме с него при предишния мандат".

На въпрос на какъв кръг от хора ще бъде предложен постът на вътрешен министър, Бъчварова каза, че най-правилното решение е да се търси човек с профила на Вучков:

"Търсим човек, който да изглежда убедително в очите на гражданите. Трябва да бъде от ГЕРБ, защото такава е структурата на правителството”.

Запитана дали може да бъде назначен депутат от Реформаторския блок, вицепремиерът отговори, че това означава да сменят формулата на правителството и "тогава ремонтът ще бъде доста голям".

Днес се очаква да стане ясно дали оставката на Веселин Вучков ще бъде внесена и приета от парламента.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Вучков

АНКЕТА: Одобрявате ли оставката на Веселин Вучков?