Това стана ясно от думите на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, който получил уверения от премиера Бойко Борисов, че Лазаров и Владимир Писанчев ще бъдат сменени и реформите в сектор "Сигурност" ще продължат, предаде БНР.
 
По-късно самият Борисов потвърди това в парламента, като обяви още, че ще предложи Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

Кънев подчерта, че с Борисов са имали може би най-дългия разговор досега.

Борисов подробно изложил позицията си, че моментът за тази оставка е бил възможно най-неподходящия с оглед посещението на президента на Азербайджан, на шефа на ФБР, каза Кънев и добави, че това обусловило в голяма степен решението му да не продължава с министър Вучков.

"Като имаме предвид, че става дума за министър на ГЕРБ, не мисля, че би трябвало ние да се намесваме персонално във въпроса”, каза още Радан Кънев, цитиран от "Фокус".

Той добави, че имат гаранция от премиера, че новият вътрешен министър ще бъде "публичен гарант, тоест човек, който с името си ще гарантира, че реформата ще бъде ускорена, а не забавена или обърната".

Кънев добави, че има няколко кандидатури за вътрешен министър, докато за постовете главен секретар на МВР и председател на ДАНС - само една.

Всички съмнения за роля на ДПС ще бъдат разсеяни с персоналните промени, които ще се направят”, подчерта Радан Кънев на въпрос дали ДПС има връзка с оставката на вътрешния министър.

Според Кънев ще мине седмица преди да бъде гласувана оставката.

Попитан какво е състоянието на коалицията, той обясни, че след всеки следващ тест става по-добро.

От Реформаторския блок вчера заявиха подкрепата си за Вучков и изразиха надежда той да преосмисли решението си.
Подобно мнение изказа и заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов.

Оставката се гласува в парламента, припомни Цветанов.

Самият Вучков коментира, че засега не вижда причини да оттегли оставката си:

"На този етап не съм склонен да оттеглям своята оставка. Моето решение е добре обмислено и основано на сериозни юридически аргументи."

По-късно премиерът Бойко Борисов предложи вицепермиерът Румяна Бъчварова за вътрешен министър.
 
Преди това за поста се спрягаха няколко имена.
Сред тях бе бившият СДС депутат Йордан Бакалов, който бе вътрешен министър в служебното правителство миналата година.
 
Възможна кандидатура бе на сегашния зам.-министър Красимир Ципов.
Според публикации той бил с най-добър шанс от тримата заместници на Вучков. Шанс имал и друг заместник-министър - Филип Гунев.

Калин Георгиев или Методи Андреев също се посочваха като хора, които може да поемат поста. Калин Георгиев бе главен секретар на МВР в първия кабинет на Борисов, а Методи Андреев в момента е депутат от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата.

Някои медии писаха за вероятен нестандартен приемник на Вучков - съдия от специализирания съд, с европейски авторитет, работил с ОЛАФ.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Вучков

АНКЕТА: Одобрявате ли оставката на Веселин Вучков?