Изложих си аргументите и на МС, след това имах кратка среща и с премиера, сега изложих същите аргументи и пред лидерите на част от парламентарните групи, които подкрепят правителството, каза още министърът на вътрешните работи.

Веселин Вучков по-рано подаде оставка, която бе приета от премиера Бойко Борисов.

„Изслушах аргументите и на парламентарно представените политически сили, но в крайна сметка става въпрос и за някакво лично решение, основано на сериозни юридически аргументи", заяви Веселин Вучков, цитиран от "Фокус".

Променената правна рамка (променени няколко закона в сектор "Сигурност") изисква стартиране на процедура за назначаване на главния секретар на вътрешното министерство в новите процедурни нормативни условия, смята Вучков. По тази причина в петък той е изпратил писмо, в което е поискал стартиране на такава процедура.

Правната дирекция на МС обаче след анализ на доклада излязла със становище, че подобна смяна не е добре да се прави към настоящия момент.

Вучков обаче изразява пред министрите днес "своето дълбоко несъгласие с това становище по ред причини, но най-важният юридически аргумент".

Той припомня, че Министерският съвет на 3 юли 2014 година, като директно се позовава на новия текст на новия Закон за МВР, „назначава Светлозар Стоянов Лазаров на длъжността „Главен секретар на МВР“ за срок от 5 години“.

"Ако приемем, че стартирането на новата процедура би било порочно, както е становището на Дирекция „Правна“ на Министерския съвет от петък, то в същата степен и процедурата от 3 юли 2014 година е порочна. Но няма как и двете твърдения да са верни – това е дълбокото ми убеждение”, посочва още Веселин Вучков преди да депозира оставката си, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

„В заключение, господин премиер, ако ми позволите, с оглед на всичко, което казах, а и по ред други причини депозирам пред Вас своята оставка като министър на вътрешните работи – пост, на който бях избран с Ваше предложение на 7 ноември миналата година, преди 4 месеца. Решението ми е категорично", заявява Веселин Вучков и призовава процедурата по гласуване на оставката му да се придвижи към Народното събрание.

В защита на Вучков

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отново заяви, че приемането на оставката става в пленарна зала.

Няма внесена оставка. Разбира се, че ще има и срещи с премиера, така че след като те приключат, тогава вече ще имаме окончателно решение. Надявам се да не се стигне до внасянето на оставка на Веселин Вучков в парламента", каза още Цветан Цветанов след среща в парламента на представители на управляващите с Веселин Вучков.

След срещата Радан Кънев, съпредседател на РБ, изрази искрената си надежда, че ще има среща между министъра и премиера.
"Изразихме много категорична подкрепа на всички групи от мнозинството за работата на Веселин Вучков до момента", заяви Кънев.

Съпредседателят на РБ определи извършените законодателни реформи по инициатива на МВР като "много успешни, бързи и най-доброто реформаторско постижение до момента".

По думите на Кънев става дума за важен юридически казус, свързан със становища в МС.

Лидерът на ДСБ изтъкна важността секторът да бъде стабилизиран и да продължи да се реформира. Смяната на министъра в такъв момент не е най-доброто решение, особено когато този министър се свързва в общественото съзнание и в политиката с реформаторските усилия, които бяха направени, каза
по-късно Радан Кънев след планираната среща на РБ с президента Росен Плевнелиев.

Остра реакция от Борисов

Заради мотивите на Вучков и подкрепата от коалиционните партньори премиерът Бойко Борисов заяви:

"В момента, в който се мъча всячески да стабилизирам и изкарам страната от кризата, те ме занимават с дребнички проблеми, с ченгеджийски номера, да се обяснявам."

Пред министрите премиерът каза, че досега няма случай някой да му е дал оставка и да не му я е приел и пожела приятна работа на Вучков в парламента.