По думите му, това, което остава, е да се сложат още сензори и системи за наблюдение на местата, на които няма достатъчна физическа охрана, предаде БТА.

Радев каза още, че защитните системи за българското председателство на ЕС ще са готови до месец. Те ще са същите или подобни на тези, които е имало в държави при други европейски председателства.

"Всичко онова, което може да ни предпази от инциденти", коментира Радев.

За поисканата му днес оставка от лидера на БСП Корнелия Нинова, Валентин Радев отговори, че Нинова трябва да отнесе искането до премиера Бойко Борисов, тъй като той е човекът, който го назначава и освобождава.

Радев каза още, че не счита, че действията му са цензура на свободата на словото.

Нинова поиска оставките на Радев и вицепремиера Валери Симеонов заради вчерашното решение на Министерския съвет за обявяване на възпрепятстващото съоръжение по българско-турската граница за стратегически обект за националната сигурност.

Според министъра тези, които искат да преминат незаконно границата ни, не трябва да имат информация за това дали и къде има слаби места изграденото съоръжение.

За срещата си с вътрешния министър на Словакия Роберт Калиняк министърът обясни, че двамата са обсъдили българското европредседателство и темите, които България ще постави по време на него.

Радев допълни, че неговият колега е споделил опита на Словакия при осигуряването на сигурността по време на председателството на ЕС и му е предложил да изпрати експерти, които да проверят за пропуски в системата.

Калиняк заяви, че според него България е добре подготвена и ще има успешно председателство на ЕС. Той изрази и убеждение, че България трябва да влезе в Шенген. Вътрешният министър на Словакия допълни още, че страната ни е свършила добра работа по охраната на границата си.