Минути по-рано Главчев обяви, че се оттегля от поста като морален акт, въпреки че вчера от ГЕРБ заявиха, че няма причина да го прави и го подкрепиха изцяло.

Оставката стана факт след разговор с премиера Бойко Борисов, който дойде в Народното събрание.

По думите на Цветанов решението на Главчев сам да подаде оставка трябва да бъде добре оценено.

„Всички знаем, че председателят на българския парламент е пръв сред равни. Всички знаем, че председателят е този, който трябва да създава необходимата атмосфера, за да може страната да бъде стабилна, а парламентът – работещ”, заяви още той, цитиран от "Фокус".

Цветанов отчете, че случващото се през последните няколко седмици са съзнателни опити за търсене на провокация, а решението на Главчев да отстрани Корнелия Нинова от пленарно заседание е създало усещането, че управляващите ограничават опозицията.

„Нека с оставката на Димитър Главчев да няма спекулации”, призова Цветанов и благодари на опозицията, че се е върнала в пленарна зала.

Патриотите: Компромис

Оставката на Димитър Главчев е компромис в името на стабилността и спокойствието, коментира пък председателят на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

"Нямаме нарушение на правилника, нямаме постъпка, заради която той да си плати. Прави го като компромис в името на стабилност, едно по-добро спокойствие в условията на домакинство", каза още лидерът на "Атака".

Той изрази надежда това да бъде оценено от страна на БСП и да не се превърне в повод за някакви изнудвания.

"Това би било вече лоша практика и ще доведе до задънена улица", коментира Сидеров.

Според него БСП не са готови за предсрочни парламентарни избори, просто играят опозиционна игра.

Нинова: Оставката на Главчев е ново начало

ДПС: Високото оценяваме подадената оставка