Споразумението, прието на първо четене, е за релокация на територията на България на защитени свидетели на съда, предаде БТА. В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че е подписано в София на 20 ноември 2014 г.

Целта му е уреждането на условията, при които ще се приемат в България свидетели на Международния наказателен съд, както и регламентирането на техните права и възможности за интегриране в обществото.

Споразумението предвижда разходите по прехвърлянето на преместеното лице и пътуването му да са за сметка на Международния наказателен съд, а поемането на разходите за услугите, предоставяни на лицето в България, да се договаря за всеки конкретен случай.
В случай, че се наложи те да бъдат поети от България, е предвидено да бъдат за сметка на бюджета на съдебната власт.

В Споразумението се предвижда контактна точка от името на България да бъде прокуратурата.

"Споразумението е класифицирано, с оглед неговия предмет и съдържание, с ниво на сигурност на информацията "за служебно ползване", във връзка с което се предвижда то да не се обнародва в "Държавен вестник", се посочва още в доклада на комисията.

Днес за първи път в рамките на 43-ото Народно събрание депутатите не успяха да съберат кворум, за да започнат навреме. За журналистите не стана ясно колко депутати са се регистрирали първоначално, тъй като заседанието бе закрито заради "служебна тайна" - именно споразумението с Международния съд.

След приемането на споразумението ПГ на „БСП лява България” поиска оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов, предаде "Фокус".

Депутатът Чавдар Георгиев заяви на брифинг в парламента, че Народното събрание е ратифицирало тайно споразумение с Международния наказателен съд.

"Това само по себе си е пълен абсурд, който бе наложен от председателя на Народното събрание. Днес управляващите, въпреки съпротивата на „БСП лява България”, разглеждаха абсурдни тайни споразумения. Народните представители бяха накарани на гласуват на тъмно.
Някакъв си чиновник някъде е договарял някакво тайно споразумение, без да има никакво основание това споразумение да е тайно и управляващите изпълниха тази чиновническа воля", посочи Георгиев.

По думите му, този ратификационен закон трябва да бъде абсолютно публичен.

"Това е огромен скандал и точно заради това министърът на правосъдието трябва да си подаде незабавно оставката. След като са забъркани такива каши, някой трябва да носи отговорност. Народното събрание бе унизено. Очевидно това правителство върви към вот на недоверие", каза още Чавдар Георгиев.

Наблягайки, че е от малкото, прочели документа, Георгиев бе категоричен, че няма основание да бъде секретен.

Той каза, че в секретната секция на Народното събрание може да се прочете не самото споразумение, а преразказан негов вариант. По думите на Георгиев в него пише, че документът не е секретен, а само неговото изпълнение следва да има поверителен характер.

"Самият договор не е представен в Народното събрание",
посочи депутатът.

От БСП настояват второто гласуване на законопроекта за ратификация на споразумението да е открито.

Христо Иванов отказа коментар пред медиите, но уточни, че ще иска среща с БСП и ще им обясни за споразумението, предаде БНР.

Текстът на споразумението е класифицирана информация, обясни по-късно  пред журналисти в парламента председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Той добави, че споразумението е достъпно за депутатите в секретната секция на Народното събрание в автентичен вид и определи като абсурдни твърденията на БСП, че в парламента има само преразказ на документа, вместо оригиналния текст.

"Доколкото Международният наказателен съд счита, че процедурата е секретна, редно е да се приложи изискването му", заяви Данаил Кирилов.

Той посочи, че документът е дошъл секретен и е логично в пленарна зала да се постави въпросът дали заседанието на парламента по него да е закрито или открито.

Председателят на правната комисия уточни, че над 14 държави вече са ратифицирали споразумението.

"Не става въпрос за престъпници, а за защитени свидетели. Международният наказателен съд има особен статут, занимава се изключително с военни престъпления", посочи депутатът.