Вчера 15 магистрати от СГС изпратиха безпрецедентно писмо до Висшия съдебен съвет, с което поискаха от постовете си да се оттеглят председателят Владимира Янева и заместничките й Богдана Желявска и Петя Крънчева.

"Апелираме ръководството на съда да се оттегли, защото нямаме доверие в действията му и сме обезпокоени, че авторитетът на СГС, в който работим, ще се срине непоправимо", заявиха съдиите.

От ръководството обаче отговориха със свое писмо до ВСС, в което молят да бъде взето предвид, че винаги е изпълнявало работата си по организационната дейност на съда добросъвестно и спазвайки стриктно закона.

По повод проблемите със системата за случайно разпределение на делата, въпреки, че не била констатирана нередност, са били изпълнени препоръките на ВСС за промяна в административните функции на зам.- председателите, каквато не е извършвана от 2007 г., и са били издадени нарочни заповеди и съответното техническо обезпечение.

През януари 2015 г. се очакват констатациите на Инспектората към ВСС по проверката за цялостната работа на съда, започнала в началото на октомври.
Въпросът за надеждността на системата за разпределение на делата стои пред съдебната система като цяло и искания за оставка на ръководствата на съдилища измества действителния проблем към тях, подчертават Янева и заместниците й.

"Категорично заявяваме, че няма да допуснем в момент, в който текат множество проверки от различни компетентни институции за работата на СГС, същият да бъде оставен без ръководство, което да носи отговорност за случващото се за неопределен период. Ключовата роля на СГС, свързана с работата му и абдикирането на ръководството в този момент от нея, ще доведе до хаос в цялата съдебна система", завършва писмото си ръководството.

Първата проверка на ВСС обаче констатира липса на гаранции за сигурност в софтуера, което означава, че с човешка намеса разпределението на дела може да се манипулира. Именно заради това Съветат разпореди нова проверка, в която участват IT специалисти от парламента, президенството, СУ и фирми за разработване на подобни системи.

Авторите на писмото: Важни дела се дават на определени съдии

Считаме, че сегашният скандал не е единичен случай, а просто поредния, в който вниманието на обществеността е насочено в негативен аспект към дейността на СГС и показва наличието на системни проблеми, които не са решавани през годините, коментира междувременно пред БНР съдия Атанас Атанасов от СГС, един от 15-те магистрати, поискали оставката на ръководството.

"Това не е първото ни писмо. Още през 2009 г., при друго ръководство на СГС, т. нар. редови съдии сезирахме ВСС за това, че системата за случайно разпределение на делата не осигурява равномерно разпределение, равномерна натовареност, че определени дела със значим обществен интерес се разглеждат само от конкретни съдии", добави той.

Атанасов подчерта, че не са бунтовници, а съдии, които всекидневно решават съдбата на много хора. По думите му, дори когато само един съдия обяви публично за нередности, би трябвало да има сериозно отношение от страна на институциите.

Друг съдия, подписал се под писмото - Весислава Иванова, пък коментира пред bTV, че е установила концентриране на определен род дела при трима съдии.

Когато ВСС назначи проверка за разпределението на делото за КТБ, тя не приключи, ВСС прие декларация, но не излезе и не каза дали има нарушение, нито дали няма. Делото стига до сървъра на ВСС 24 часа по-късно, въпреки че се изпраща за секунди с натискането на копче, и никой не отговори защо. Движението на делото е било необичайно, има съмнение дали страните са третирани равнопоставено, има съмнения и за корупция. КТБ и френският случай (със съдия Ченалова - б.р.) е са единствен ”, добави тя.

Междувременно вчера членовете на ВСС отвърнаха на призива на лидера на ДСБ Радан Кънев да си подадат оставките. Кадровиците обясниха, че колективна оставка не съществува, а дори и да бъде прекратена работата на Съвета, то това не може да стане буквално от утре.