Новината бе потвърдена от президентството пред "Сега" и БТА.

Това е втората ключова оставка в екипа на държавния глава, след като в началото на април такава подаде и началникът на кабинета на Росен Плевнелев и бивш шеф на ДАНС - Цветлин Йовчев. Той също обяви, че си тръгва по лични причини.

47-годишният Васил Маринов е подал предизвестие, че иска да напусне и от 5 април е в отпуск.
Пред "Дневник" той коментира, че мотивите му са лични и имал по-добро предложение за работа, където щял да се чувства по-ползотворен, но не пожела да каже повече подробности.

Маринов беше назначен за секретар по отбрана и сигурност на президента на 21 март 2012 г. Професионалната му биография е свързана почти изцяло със службите за сигурност.

В началото на 90-те години той започва работа в МВР, служба "Бюро за оперативно издирване", а от 1994 г. постъпва в Национална служба "Сигурност" (НСС), заемайки последователно всички длъжности – до началник отдел включително. При създаването на ДАНС през 2008 г. е назначен за директор на дирекция "Противодействие на корупцията", а в последствие и главен директор на главна дирекция "Икономическа и финансова сигурност".

От септември 2009 г. до март 2012 г. е бил пълномощен министър в посолството на България в Брюксел и офицер за връзка с разузнавателните и контраразузнавателните служби на Белгия, Люксембург, Германия и Франция и структурите за сигурност на НАТО и ЕС.