По последни данни на ЦИК, при обработени 98,50% от резултатите "Нова Република - ДСБ, Съюз за Пловдив, Българска демократична общност", получават едва 2,50% от гласовете. Техният резултат е по-нисък от този на "Да, България" (2,91%) и "Реформаторски блок-Глас народен" (3,02%), които обаче също не влизат в парламента.

Точно в 12 часа Кънев даде пресконференция, на която съобщи, че преди малко е подал оставка пред политическия съвет на "Нова Република", а до час ще го направи и пред националното ръководство на ДСБ.

"Но няма да напусна политиката, не мисля, че това би било разумен и отговорен ход, убеден съм, че запазването на "Нова Република" е много важно. Оставката ми е и жест към дясното в България, вярвам, че обединението тепърва предстои", каза още той.

По думите му тяхната кампания е била различна и може би дори твърде смела, но  въпреки че не са постигнали целта си да влязат в НС и са претърпели "еднозначен политически неуспех", са увеличили двойно позициите си в рамките на кампанията.

Той подчерта, че съжалява, че не са се обединили с "Да, България", защото в такъв случай резултатът им щял да бъде много по добър, дори от математическия сбор от резултатите, които получиха.

Той се извини на онези около 300 000 десни избиратели, които са гласували за тях, а сега няма да са представени в парламента.

"Знам, че няма да ни простят", каза Кънев и им благодари.

Той поздрави ГЕРБ с победата, но подчерта, че това не отменя големите разлики помежду им. И добави, че "без съмнение", това, че БСП няма да управлява, е добра новина за България. Ниският резултат на националистите и популистите - също.

Още снощи Радан Кънев написа във Фейсбук:

"Не се получи. Политическите последици - утре. Анализите - през идните седмици. Сега искам да благодаря от сърце на всички, които не се предадоха и не се продадоха, не се изплашиха и не се спряха пред ударите.

Няма как да изброя всички. Надявам се да ви видя скоро и да благодаря лично. Целият екип на щаба беше невероятен. Все пак има трима, които държа да спомена. Трайчо, Марто - беше чест да обиколим страната заедно.

И Марио (да, повечето не знаете #кой е...) - без теб отдавна да ни няма. Пич, ти заслужаваш да си ни шеф скоро. Не знам дали ние го заслужаваме" (финансист на партията - б.р.).

Той сподели и песента "Me and Paul" на Уили Нелсън, в който се пее: "We received our education, in the cities of the nation", с което уверява, че е научил уроците, дадени му от хората на вота.

Най-вероятно начело на ДСБ ще застане Вили Лилков - дългогодишен общински съветник в София и бивш депутат от Реформаторския блок.

АНКЕТА: Кои партии очаквате да сформират кабинет?