От трибуната Кънев прочете специална декларация от името на парламентарната група на РБ, съобщиха "Фокус" и БГНЕС.

През изминалите години на криза, българските финансови регулатори БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж и да спомагат превръщането на спестяванията на гражданите в инвестиции в българската икономика. Необходимо е еднозначно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори”, добави лидерът на ДСБ.

БНБ и КФН са обвинявани за занижен надзор върху Корпоративна търговска банка. Срещу комисията протестираха медии, които обявиха, че нейните санкции са цензура. В средата на януари КФН наложи безпрецедентни глоби от 150 000 лева на "Икономедиа" и 100 000 лева на врачанското издание "ЗОВ нюз" за публикации за ПИБ.

Според РБ те са допуснали системното изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари и за годините на кризата, над 20 млрд. лева спестявания в банките са напуснали страната, а над 2/3 от активите на българските пенсионни фондове са инвестирани зад граница.

Днес имаме основателни съмнения, че значителна част от средствата, спестени от обикновени български граждани и фирми, бяха вложени в престъпна дейност – купуване на гласове и търговия с влияние”, обясняват в декларацията си от РБ.

Според тях вместо да градят доверие, БНБ и КФН са се превърнали във фактори на нестабилност за финансовата система на страната, а след провала и загубата на обществено доверие, ръководителите на българските финансови регулатори не са на висотата на заеманите от тях постове и възложените им отговорности.

Вижте снимки от заседанието на парламента >>>

От блока посочват, че ръководството на КФН си е позволило вместо да поеме тежката отговорност за проваления си мандат, да представи провала си като грозен професионален конфликт и да въвлече общественото мнение в "махленска драма".

Освен официалната позиция на реформаторите, Радан Кънев добави и нещо от неговия личен опит:

През цялото си следване съм работил в бакалия и се научих на две неща. Едното е, че когато парите ги няма, някой ги е откраднал. Второто е, че когато не изриташ крадеца навреме, накрая на ревизия плащат всички".

Стоян Мавродиев: Няма да подам оставка

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев заяви, че няма да подаде оставка, предаде БНР. Той смята, че ръководената от него институция работи "перфектно" и извършва качествен надзор.

"Свършили сме си работата пунктуално, перфектно във всеки един от секторите, който надзираваме. Не сме допуснали кризи в последните години в нито един от ресорите, които наблюдаваме, така че фактите говорят друго", заяви той.

Мавродиев бе категоричен, че няма повод за притеснение за системата на пенсионното осигуряване.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Мавродиев срещу Кънев