Протестът се предвожда от лидера на БСП Корнелия Нинова, която осигури близо 50 автобуса от провинцията за социалистите, дошли да изразят негодуванието си под строй.  Протестиращите поискаха оставката на "Борисов 3". 

Първоначално бе обявено, че организатори на протеста са Движение за радикална промяна "Българската пролет" и политическа партия "Възраждане", а той е подкрепен от БСП.

50-те автобуса, осигурени от различни краища на страната от Нинова, са получили официално разрешение от Общината да спрат на "княз Александър 1". Сред микробусите и автобусите, докарали симпатизанти и членове на БСП, има от Перник, Кюстендил, Дупница, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Враца, Монтана, Плевен, Благоевград и др. 

Вижте снимки от протеста >>


Водачи на протеста са освен Нинова и Кирил Добрев, Елена Йончева, Таско Ерменков.

Хората, доведени от другите населени места, говорят по-скоро за други проблеми, а не за ЧЕЗ. Те обясняват как с 200 лева пенсия не се преживява, засягат проблемите в здравеопазването, демографията и т.н.

Част от протестиращите искаха да разкъсат полицейския кордон и да нахлуят при премиера Бойко Борисов, от който щели да искат обяснение за сделката с ЧЕЗ . Това стана малко след 12,00 часа. Полицията успя да ги спре на метри от входа.

От стълбите на Партийния дом Таско Ерменков поиска оставката на премиера Бойко Борисов, който по думите му стоял зад Гинка Върбакова. "Онзи горе ни нарича гадове", извика с мегафон в ръка Ерменков.

Корнелия Нинова заяви: "Г-н Борисов искаме вашата оставка, една година вместо обещаната стабилност, внасяте дестабилизация. Тя се обърна към протестиращите и ги увери, че промяната е възможна, но важно те да я поискат. Тя се обърна към протестиращите и каза: "Вярвайте, не губете надежда. Знаем, че целият преход ви е обезверил. Знаем, че има разочарование от политическата класа. Молим ви, не му се поддавайте. Вярвайте най-вече в собствените си сили, а ние ще дадем на тези сили оня тласък в българския парламент, по българските площади, от който те имат нужда, за да завършат с една победа на народа и неговата воля – за свободна, демократична, развита България“.

"Всеки различен от вас е подложен на репресия. На нас ни е лесно, но тези хора в цялата страна – обикновени хора, които искат да правят бизнес, не могат заради Калинки, Гинки, Делян-Добревци и суджуци. Искаме вашата оставка, защото освен дестабилизацията, на която подложихте страната, крадете от здравето на българите, крадете от образованието на българите. Опорочихте европейския образ на България по време на европредседателството. Отнемате перспективата на Европейска България и със сделката с ЧЕЗ, с която ни вкарахте в международен скандал“, заяви Нинова и скандира „Оставка“.

Тя каза също, че не е достатъчно кабинетът да изтегли Истанбулската конвенция. „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ току-що отхвърлиха предложението на БСП да се проведе референдум за Истанбулската конвенция. Всички, които се клеха в Народното събрание, за да служат в интересите на народа, днес заявиха ,че този народ е недостоен да се пита“, заяви Нинова. По думите й не е достатъчно Министерски съвет да изтегли конвенцията, а само народната воля може да я спре завинаги.

"Там надничат уплашено. Съгласни ли сте да ви управляват безцеремонни простаци, отправящи обиди към патриарха на РПЦ. Ние днес сме тук, за да дръпнем шалтера на това правителство", каза Димитър Байрактаров.