"Може да подадем оставка, но ще го направим в дух на сътрудничество с тези, които ще поемат щафетата", заяви финансовият министър Янис Варуфакис за австралийско радио, цитиран от АФП и БТА.

"Вярваме, че решението на народа ще бъде уважено", каза още Варуфакис, според когото "нищо не е свършило" и преговорите ще бъдат възобновени след референдума.

Пред агенция "Блумбърг" Варуфакис заяви, че няма да остане на поста си, ако на референдума в неделя спечели отговорът "да" на исканията на международните кредитори.

"Аз лично няма да подпиша договор, който не се учи от грешките от миналото и не решава проблема за дълга. По-скоро бих си отрязал ръката. Ако народът гласува с "да", в понеделник вече няма да бъда министър на финансите, но ще сътруднича с този, който дойде на мястото ми", заяви Варуфакис и уточни, че ще работи като депутат.

Той изрази увереност, че договор с кредиторите ще бъде постигнат при всички случаи.

На въпрос мисли ли и премиерът Алексис Ципрас за оставка, Варуфакис отговори, че сега "не е време да се мисли за поражение".

На 30 юни Ципрас отправи първия си призив да се гласува с "не" - вторият беше вчера.

"Ако гръцкият народ иска да продължи с плановете за икономии до безкрайност, което ще ни остави неспособни да се съвземем . . . ние ще уважим това, но няма да бъдем тези, които ще го осъществят", каза в края на миналия месец Ципрас по държавната телевизия.

Въпросът за референдума е:

"Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?"
 
Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да".

Според проучване на общественото мнение, резултатите от което бяха публикувани вчера в гръцкия печат, 46 процента от гърците възнамеряват да грасуват с "не" на предложението на кредиторите на референдума в неделя, но този процент намалява след затварянето на банките.

АНКЕТА: Да приемат ли гърците условията на ''тройката''?