Персоналът на ловешката болница ще подаде колективна оставка в петък, ако до четвъртък проблемите със заплатите и доставките на лекарства не бъде решен. Това се казва в писмо на лекарите от МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" до здравния министър Кирил Ананиев.

Персоналът на лечебното заведение все още чака септемврийските си заплати, а финансовото състояние на болницата се влошава ежедневно и броят на желаещите да се лекуват в него намалява драстично. 

От седмици в болницата в Ловеч е спряно снабдяването с животоспасяващи лекарства и консумативи. Има масово напускане на лекари, медицински сестри и дори санитари.

Работещите в лечебното заведение уведомяват министър Кирил Ананиев, че ако до четвъртък, 21 декември проблемът не бъде решен, в петък те ще подадат колективна оставка, като преустановят работния процес. В писмото е отправена и молба проблемът да бъде решен незабавно и персоналът да получи отговор от здравния министър незабавно.

Миналата седмица Кирил Ананиев съобщи, че медиците в Ловеч ще си получат заплатите за септември и допълни: „Разработили сме план за оздравяване и преструктуриране на болницата, работата по който започваме още от днес и се надяваме в рамките на три месеца лечебното заведение да придобие този вид, в който то ще може да бъде ефективно“.

От МЗ уточниха, че в няколко поредни дни министърът е провел срещи с кредиторите на МБАЛ-Ловеч с цел сваляне на наложените запори по сметките на болницата до минимален размер. 

До днес обаче нищо от обещаното не се е случило. 

В края на деня дойде ново обещание от МЗ, че утре болницата ще получи парите си от НЗОК. Работещите в лечебното заведение ще получат и заплатите си, увериха от пресслужбата на МЗ.