Малко след като пристигна обратно в Бейрут, след повече от две седмици отсъствие, ливанският премиер Саад Харири обяви, че се отказа от намерението си да подава оставка, предаде Ройтерс, цитирана от Агенция "Фокус".

Министър-председателят добави, че се надява постъпката му да доведе до диалог, който да реши „въпросите, разделящи Ливан“, и които имат своите проекции върху отношенията на страната с нейните съседи.

В началото на ноември Харири обяви изненадващо пред медии в Саудитска Арабия, че смята да подаде оставка като премиер.

Впоследствие той прекара в Рияд две седмици, което повдигна някои слухове, че министър-председателят е държан в саудитската столица насила. Харири отрече тези обвинения.

В края на миналата седмица Харири отлетя от Рияд за Париж, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

В сряда министър-председателят се върна в ливанската столица и взе участие в честванията по повод Деня на независимостта на страната.

Според източници от президентството на Франция страната обмисля възможността да приеме среща на Международната група за подкрепа на Ливан, по време на която да се обсъди политическата криза в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Източникът заяви, че все още няма официално решение по въпроса, както и на какво равнище да бъде срещата. Групата се състои от Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ – петте страни, които са постоянни членове на съвета за сигурност на ООН.

Инициативата на президента Еманюел Макрон да доведе ливанския премиер Саад Харири в Париж постави Франция в центъра на борбата за надмощие между сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран и ще бъде тест за политиката на неутралитет, която критиците се съмняват, че може да бъде следвана.

Въпреки че този ход смекчи регионалните напрежения, които се засилиха след оставката на Харири на 4 ноември, той също така разкри колко е трудна изразената от Макрон позиция да не заема страна в Близкия изток.

"Макрон рискува с Ливан", заяви европейски дипломат, пожелал да запази анонимност, говорейки за политиката на съюзник. "Това е нещо като неговият момент на истината."