Това е уверил заместник-министърът на икономиката Любен Петров на среща с представители на КТ "Подкрепа" от дружеството. За решението съобщи Димитър Атанасов, шеф на синдиката в заводите, след края на разговорите в министерството. Това беше едно от исканията на близо сто души от дружеството, които по-рано днес се събраха на протест пред ведомството.

В петък Илиян Насков е депозирал оставката си пред министъра на икономиката. В писмото Насков заявява, че зад искането за оставката му от председателя на синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в предприятието прозират кадрови мотиви и защита на корпоративни интереси.

В момента "ВМЗ - Сопот", знаете, е едно от предприятията, на което разчита цялата българска отбранителна индустрия. ВМЗ, което е държавно, реално изпълнява поръчки за всички предприятия от отбранителната индустрия, които повечето, знаете, в България са частни, каза Любен Петров.

Петров увери, че ВМЗ няма да се приватизира и всички твърдения за обратното са спекулации. Той добави, че това са спекулации с едно предприятие, което в момента възстановява своята дейност и има сключени договори с български контрагенти и с контрагенти от други натовски държави.

От синдиката заявиха, че е прието и другото им искане да има нова структура и търговският пълномощник на компанията, независимо от това кой ще е, да бъде изпълнителен директор в борда на директорите. Целта е да може контрагентите на ВМЗ да има с кого да преговарят, обясниха от синдикатите. Те предадоха на заместник-министъра папка с договори за изкупуване на отпадъчна суровина от производствената дейност на предприятието, които според синдикатите са били на неизгодни цени.

Заместник-министърът информира, че в момента текат ревизии във ВМЗ. Ще има допълнителна експертна проверка в дружеството, за да се вземе информирано управленско решение, което ще допринесе за качествена структура на управление на фирмата, бързо възстановяване на производството и технологично обновление на ВМЗ.

Петров изтъкна, че е важно дружеството бързо да възстанови задълженията си както към частните доставчици, така и към държавата, за да може да участва по оперативните програми и по линия на международното коопериране. Той напомни, че ВЗМ е едно от предприятията, на което разчита българската отбранителна индустрия.