Йорданов управлява Варна близо 13 години и половина. Оставката идва след почти цял месец на масови протести в града и самозапалването на 36-годишния Пламен Горанов пред Общината. Той се обяви против начина на управление на града.
Днес е Ден на траур в негова памет, има и поклонение.

Йорданов нямал намерение да се поддаде на натиск от улицата и припомни успехите на общината през последните 14 години, но отказа да прави анализ на досегашното си управление. По думите му оставката му ще е в ущърб на хилядите хора, които и преди дни му дали доверието си, предаде БГНЕС. Освен това твърде горещи били събитията, за да се прецени трезво и да се съди правилно. Кризата във Варна била умишлено създадена, цитира го "Фокус":

"Не аз хвърлих страната в бедствия и немотия и аз не мога да отговоря на въпросите на хората за банките и лихвите, за тока и горивата, обясни той и добави, че "сме жертви на сценарий, жертва стана и Пламен", заяви той.

По думите му моралният му ангажимент към това, което Пламен е направил, се е оказал непреодолим.
 
"Виновниците за това, което се случва, са други, няма да бъда аз. Времето ще покаже това. Името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни, отстоявайки интересите на хората и общината. Границите бяха минати, но това е мое бреме, което ще нося до изчистването му." 

Йорданов каза, че ще направи всичко възможно да изчисти името си и това на семейството си от многото хули и клевети. Той благодари на варненци, че са го избрали 4 пъти. И пожела на града, "в който е роден и обича - разум, здраве и добро бъдеще".

Не аз съм търсил партиите, те търсеха мен, заяви Йорданов, цитиран от БНР. Пред националното радио кметът в оставка отрече да е бил подвластен на групировката ТИМ.

Йорданов не знаел на кого да подаде написаната оставка, затова по-късно днес ще я внесе в деловодството на общината.
Не възнамерявам да правя допълнителни изявления, обясни той и добави, че в следващите дни ще бъде на разположение на медиите.

Йорданов заяви, че си е подал оставката, заради това, че един млад човек си е отишъл: 
"Вероятно вие ще трябва да аргументирате в каква степен аз може да съм мотивирал такава стъпка на един млад човек. Водите ме към тенденция, която аз не мога да приема, с внушението, че нося лична отговорност за стъпката на този човек. Моята информация е, че хората, които са били наблизо, са направили всичко възможно. Аз поех своята морална отговорност, като си подадох оставката. Но 200 до 300 души бяха тези, които скандираха за оставката ми".

Йорданов заяви, че никой не му е внушавал да си подава оставката. На въпрос кой е управлявал Варна - той или групировката ТИМ, отговори, че е абсолютно несъстоятелно твърдението, че това е ТИМ, и посочи факти за сключени 3 сделки:  "Управлявал съм в рамките на предоставените ми права от закона с пълно съзнание за отговорността, която нося. Не съм допускал да ми се правят внушения и да бъда манипулиран".
На въпрос с какво имотно състояние излиза от кметството, Йорданов обясни, че данните са в неговите декларации и обясни, че е придобил имот от своята баба преди промените, че има 2 наследствени къщи в центъра на града, строени през 19-и век.
Никога не съм притежавал един квадратен сантиметър или една стотинка спестяване извън Варна, добави той.

Междувременно депутатът от ГЕРБ Павел Димитров заяви, че ТИМ имат няколко представители в управляващата партия и „те не са без влияние“. Йорданов е бил подкрепен в първите си два мандата от ТИМ и затова хората са скандирали срещу него и срещу групировката.

Въпреки натиска на улицата градоначалникът на два пъти отказа да сдаде властта. На 3 март ГЕРБ свали политическата си подкрепа за кмета и го призова незабавно да се оттегли, но Йорданов отново не подаде оставка.
Вместо това поиска извънредно заседание на местния парламент, на което да съобщи намеренията си. Градоначалникът предупреди, че на сесията ще каже „страшни истини”. Такава сесия обаче бе отказана.
Според председателя на Общинския съвет във Варна Николай Апостолов подобно заседание не е необходимо, тъй като решението за оставка на градоначалника е лично и по никакъв начин не зависи от вота на съветниците.

"Кирил Йорданов бе най-малкото зло, което можехме да предложим като кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна. Издигането му е реално политическа грешка на партията", призна по-рано днес министърът на вътрешните работи и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов.

Междувременно председателят на временната комисия за проучване на факти за корупция по високите етажи на властта Яне Янев заяви, че в Община Варна има организирана престъпна група, начело с кмета Кирил Йорданов.
В групата имало и общински съветници, представители на бизнеса, поясни Янев, но отказа да посочи засега от кои партии са съветниците - това обеща да направи в най-близко време, след като всички факти бъдат проучени от експертите на комисията.

След оставката на Кирил Йорданов се отива към предсрочни избори, коментира Иван Портних, председател на групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет във Варна и областен координатор партията.
„Следват законовите процедури за избор на временно изпълняващ длъжността и насрочване на избори за нов кмет. Определянето на временен кмет се случва с решение на Общински съвет. Общият период за насрочване и провеждане на избори, в зависимост от хода на процедурите, е около два месеца и половина", добави той.