Тази сутрин Лазаров е подал оставката си лично пред Борисов.

"Г-н Лазаров си подаде оставката. Помолих го да си довършат случая във Велико Търново (с убийството на студентката Вероника Здравкова - б.р.), защото е пред реализация, очаквам да има задържан. Но тя (оставката) ми е депозирана, при мен е и ще я приема. Ще му напиша "да", най-вероятно утре на обяд", каза Борисов пред журналисти при посещение в новата сграда на Софийския районен съд, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че по-късно има среща с председателя на ДАНС Владимир Писанчев и очаква той също да подаде оставка, "защото това са офицери с чест и не би трябвало да има проблеми".

Малко по-късно източници от Министерски съвет съобщиха пред БТА, че той е депозирал оставката си пред Борисов. Информацията беше потвърдена пред БНР.

Премиерът заяви още, че новият главен секретар на МВР ще бъде избран от министъра на вътрешните работи.

Борисов заяви още, че има вече готово предложение за председател на ДАНС. Той го пазел в тайна засега, но гарантира, че ще е "съгласувано с всички възможни хора на света" и ще търси широка подкрепа от коалиционните партньори.

На въпрос какво го е накарало да си промени мнението за оставките на Лазаров и Писанчев, за които първоначално смяташе, че трябва да останат на постовете си, лидерът на ГЕРБ отговори:

"Бях казал ясно - исках да преминат проверките. От вчера има комисия за КТБ в парламента. Исках да видя действително тези хора имат ли вина, нямат ли вина. Пред мен ги представят в различна светлина, когато съм ги викал по различни теми в своите действия в парламента".

Премиерът беше категоричен, че няма да смени шефа на службата за подслушване и проследяване ДАТО Цветан Китов, защото той му бил студент 4 години, прекрасно го познавал и знаел какви възможности има. Борисов подчерта, че оставката на Китов не е искана.

След вчерашния призив на премиера от парламентарната трибуна, мога да оценя oставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров като една достойна морална постъпка, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Няма как да работиш в противоречие с премиера, ако той ти е поискал оставката“, заяви той, цитиран от "Фокус".

Той добави, че е убеден, че новият главен секретар ще е достоен човек, който ще отговори на очакванията на обществото и ще бъде истинската професионална фигура, която ще подкрепя политиките на правителството. Според Цветанов е важно той да е познат за професионалистите в системата на МВР.

Бившият министър добави, че се спрягат няколко имена, но отказа да назове някое от тях.
Неофициално обаче се разбра, че се обсъждат сегашният зам.- главен секретар Георги Костов, новият директор на ГДБОП Ивайло Спиридонов и бившият шеф на Охранителна полиция Тодор Гребенаров, предаде БНР.

Цветанов съобщи още, че Веселин Вучков няма да се върне в парламента като депутат от ГЕРБ, каквото право има, а ще се отдаде отново на преподавателска дейност.

Нов вътрешен министър от другата седмица

Очаква се Румяна Бъчварова да заеме поста на вътрешен министър на мястото на подалия оставка Веселин Вучков в сряда, предаде БНР. Тя остава и вицепремиер, който ще поеме ресора МВР. В момента това е ресор, координиран от Меглена Кунева.

Борисов мотивира избора на Бъчварова с това, че става дума за политическа позиция и че от министъра на вътрешните работи не се очаква да ходи по акции.

На въпрос, това означава ли, че дава негативна оценка на Цветан Цветанов, който лично участваше в оперативни действия, той отговори лаконично:

"Аз оценката за Цветанов съм я дал като не го направих вътрешен министър".

Междувременно стана ясно, че Румяна Бъчварова ще събере достатъчно гласове в парламента, където трябва да бъде гласувана номинацията й. От Патриотичния фронт днес обявиха, че ще я подкрепят.

АНКЕТА: Одобрявате ли предложението на Борисов Румяна Бъчварова да оглави МВР?