В писмото си до депутатите премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Очаква се Народното събрание да гласува оставката.

След загубата на ГЕРБ на президентските избори Борисов спази обещанието си и снощи обяви, че още в първия работен ден на парламента ще подаде оставка. Той беше категоричен, че правителството му вече не може да продължи да управлява, защото от резултатите става ясно, че няма мнозинство и не може да прави реформи.

Премиерът подчерта, че ще върне мандата за съставяне на нов кабинет, който президентът трябва да му връчи по Конституция след оставката.

По думите му се е очертало ново мнозинство - от БСП, ДПС, ДСБ и Патриотите, които можело да съставят нов кабинет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче също заяви, че ще върне мандата. Вероятно това ще направи и следващата по-големина партия, каквато е процедурата.

Ако това се случи, тогава настоящият президент Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича чак в края на януари, трябва да назначи служебен кабинет. Той обаче няма право да разпусне парламента, защото до края на мандата му остават по-малко от 3 месеца и Конституцията го лишава от това правомощие.
Държавният глава не може да насрочва и парламентарни избори, защото разпускането на НС и насрочването на дата за избори се правят с един и същи указ, коментират конституционалисти.

При тази хипотеза се очаква след встъпването си в длъжност новият президент Румен Радев да разпусне парламента и да насрочи парламентарни избори, което най-вероятно означава, че те ще се състоят напролет.

Ето каква е и официалната процедура.

АНКЕТА: Одобрявате ли решението на Борисов да подаде оставка?