Миналата година КЗК започна разследване на 6 вериги бензиностанции, вкл. и тази на "Лукойл", за картел. Шефът на комисията Юлия Ненкова дори каза, че имало достатъчно доказателства за картел.

Впоследствие КЗК промени позицията си и обяви, че те имали ценови паралеризъм.

Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и се ползва с доверието на премиера Бойко Борисов.

Днес от КЗК представиха пред парламента отчет за дейността си през 2016 г., като парламентът го прие. От гласувалите 142 депутати 84 бяха "за", 50 - "против", а осем се въздържаха.

В доклада се посочва, че през 2016 г. КЗК е образувала общо 989 производства, от които 160 по Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/, 825 по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, и четири - по Закона за концесиите /ЗК/. Приетите от КЗК определения и решения са 1143. Образувани са 15 производства, които имат за предмет установяване на наличието или липсата на нарушение по Глава трета - Забранени споразумения, решения и съгласувани практики от ЗЗК. Комисията е образувала общо 13 производства, които имат за предмет установяване на наличието или липсата на извършени нарушения по Глава четвърта - Злоупотреба с монополно или господстващо положение от ЗЗК.

Заявява ни се, че държавната Комисия за защита на конкуренцията е загубила в процедури, тъй като адвокатите на ответниците били много добри. След като адвокатите са много добри, това ли е извинението на българската държава. Една ключова държавна институция не може да се справи с някакви добри адвокати. Ако е така, ръководството да си подаде оставката, заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България” Румен Гечев

Той каза това по време на разискванията по Годишния доклад за дейността на Комисията за защита на конкуренцията за 2016 г., цитиран от „Фокус”.

По думите на Гечев първоначално от КЗК са намеквали за установени сериозни съгласувателни практики по отношение на цените на горивата, а след това са се отказали от тази своя позиция.

„С една дума, пред българската общественост беше установено от КЗК, че тя е установила нарушение на пазарната конкуренция има необорими доказателства и очаква конкретни резултати. Няколко месеца по-късно, същата комисия ни казва, че всичко е наред, няма картел в пазара на горива, няма измама на българската държава, не се мамят българските граждани и фирми, не се мами българския бюджет и всичко е наред. Кое е вярно?”, попита Румен Гечев.

Във връзка със съмненията за картел при горивата председателят на КЗК Юлия Ненкова посочи, че комисията е констатирала наличие на обмен на информация между доставчици, но тя се е отнасяла за текущите цени, /които са публични и могат да бъдат видени на всяка бензиностанция/, а не за бъдещи.

Ненкова припомни, че КЗК е констатирала, че няма наличие на забранено споразумение или такова, което да има антиконкурентен ефект.

По отношение на цялостната дейност на КЗК Ненкова заяви, че в рамките на 10 месеца комисията е свършила толкова работа, колкото не е свършила за пет години преди това.