Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседание на групата. Към подписката, внесена днес в деловодството на НС, са се присъединили и ПГ на "Обединени патриоти", с които по-рано са имали среща.

Миналата седмица по повод Луковмарш се появи официално съобщение на БСП, в което се казваше, че Народният съд съд е необходимо и неизбежно правосъдие. Малко по-късно тази реплика бе изтрита от съобщението, а от левицата се разграничиха от нея, защото била лично мнение. По-късно стана ясно, че неин автор е именно Жаблянов.

Управляващите подчертаха, че техният председател на НС Димитър Главчев е подал оставка за много по-малко провинение.

Цветанов заяви, че подобно поведение на заместник-председател на парламента няма как да бъде одобрено от парламентарното мнозинство. Според ГЕРБ Жаблянов е демонстрирал подигравателно отношение към жертвите, към тези, които "са понесли неприятностите от комунистическия режим". 

Като "провинение" на зам.-председателя на парламента Цветанов отбеляза и, че е бил срещу ратификацията на договора за добросъседство с Македония.

Относно исканата от ГЕРБ оставка на заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, от БСП заявиха, че тя е неаргументирана, нито юридически, нито политически, и ще гласуват "против".

Ако бъде отстранен Жаблянов, вероятно няма да предложим друг кандидат за поста, каза Корнелия Нинова, но остави въпроса отворен, защото довечера предстои заседание на ПГ на "БСП за България".

Тя посочи, че позицията на БСП е била против провеждането на "Луковмарш". По думите й това е била голямата тема, която е била изместена от атаката срещу Жаблянов. Той не е ангажирал с нищо НС в една позиция, която е партийна, коментира още лидерът на БСП.