Гамишев е общински координатор на ГЕРБ-Гоце Делчев и вчера от БСП поискаха да бъде разследван, защото малко преди да стане такъв прехвърлил фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД на „Файнест Асошиътс“ ЕООД. „Гамишев – НКБ“ пък фигурира в списъка на големите длъжници на НАП, които нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв.

"Настояваме ръководството на ГЕРБ да вземе решение по случая с депутата Димитър Гамишев, което да отговаря на интересите на българските граждани. Неприемливо е да има политически чадър върху народни представители, които нарушават закона", заяви днес в парламента в декларация от името на левицата Николай Бошкилов.

"Когато се твърди, че борбата с корупцията и контрабандата е реална и липсват милиарди левове от държавната хазна, първото, което трябва да се направи от управляващите от ГЕРБ, е да погледнат в собствената си градина и да изкоренят плевелите си от нея. Димитър Гамишев е олицетворение на лицемерната политика на ГЕРБ - ако членуваш в партията, можеш да не плащаш данъци, да пренасяш суджуци и да овладяваш областни центрове", изтъкна социалистът.

Гамишев днес е депозирал оставката си като депутат в офиса на ГЕРБ, отвърна колегата му от управляващата партия Спас Гърневски. По думите му актът на Гамишев е във връзка със започналата от НАП проверка срещу него, за да разсее всякакви съмнения за спъване на разследването.

"С депозираната оставка ГЕРБ за пореден път дава пред вас и българските граждани ясно и точно послание, че е демократична и отговорна за делата си партия и при най-малко съмнение хората депозират оставките си, не се крият зад имунитети. Това е с единствена цел да не пречи на проверката и да не се спекулира с името на ГЕРБ, както това непрекъснато се прави от опозицията. Вие имате само един комунист - другите сте комунисти-социалисти“, обърна се Спас Гърневски към БСП.

И попита червените депутати кога те ще бъдат на нивото на ГЕРБ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък коментира по-късно пред журналисти, че оставката на Гамишев е достоен акт, но той все пак няма да продължи да оглавява общинската структура на партията в Гоце Делчев.

"Абсолютно несъстоятелно е точно БСП да говорят за морал, дали те са проявили подобен във всичките си действия в 44-ия парламент. Знаете, че има много разследвания, които текат. В момента има един съдебен процес, който е за купуване на гласове (срещу социалиста Манол Генов - б.р.). Това е най-голямото престъпление, което може да извърши един кандидат за народен представител", каза още Цветанов.

Той даде пример и с публикацията във Фейсбук на депутата от БСП Таско Ерменков за Крим.

„След това излиза с пояснение, че той го е направил на домашния си компютър по къси гащи. Не смятам, че трябва да бъде подминато, когато един политик има подобно обяснение за една изключително важна тема", добави Цветанов.

И отново напомни за Корнелия Нинова и участието и в приватизацията на "Техноимпекс".

„Няма заместник-министър, който да е помогнал политическия си съратник с приватизацията на нещо голямо. Некоректно е те да говорят, че са моралният съдник. Това е поредният опит да ни отклонят от това, което се случва в политически план в страната ни, като председател на ЕС“, заяви зам.- председателят на ГЕРБ.

Гамишев: Защо чак сега се повдига този случай?

Самият Димитър Гамишев заяви, че сам е взел решението "да даде имунитета си". Говорил с Цветанов и го убедил, че така е по-добре. На въпрос дали Бойко Борисов не му се е обадил, той отговори: 

"Не, никой не ми е звънял".

Във връзка с продажбата на фирмата му и съмненията за ДДС измама той обясни, че това се е случило преди две години и има адвокати, до които се е допитал. Той обясни, че, когато е прехвърлил фирмата си, е имало купувач и "той не е малоимотен, не е циганин".

"Другото е защо сега се повдига въпросът. Минаха изборите, тогава това не хвана дикиш, повече хвана дикиш катастрофата - убил си, убиец", посочи още Гамишев, който беше осъден условно за заради пътен инцидент със загинал пешеходец.