Варуфакис е връчил оставката си на премиера Алексис Ципрас. Смята се, че оттеглянето му се дължи на силния натиск, на който е бил подложен от политическите си противници да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг.

"Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на Еврогрупата и някои "партньори " за моето..."отсъствие " от заседанията. Министър-председателят преценени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение. Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес", заяви Варуфакис в обяснение на решението си в блога си, след като обяви новината в Туитър, предаде АФП,  цитирана от БГНЕС.

Ден преди референдума Варуфакис нарече кредиторите на Гърция "терористи" и ги обвини, че искали да унижат гърците.

Стилът на изразяване на Янис Варуфакис се характеризираше с язвителни забележки срещу строгите икономии. След провала в преговорите между Гърция и нейните кредитори той се нахвърли на управлението на Европа, заявявайки пред Би Би Си: 

"Това не е начинът да се управлява един паричен съюз. Това е пародия. Това е една комедия от грешки в продължение на пет години, за която Европа се преструва и разширява."

За решението на Янис Варуфакис да подаде оставка допринесли и острите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, пишат местните медии, предаде БТА.
В края на април министърът и съпругата му  бяха нападнати от група анархисти в центъра на Атина.

Пред агенция "Блумбърг" Варуфакис заяви дни преди референдума, че няма да остане на поста си, ако на гласуването в неделя спечели отговорът "да" на исканията на международните кредитори.

"Аз лично няма да подпиша договор, който не се учи от грешките от миналото и не решава проблема за дълга. По-скоро бих си отрязал ръката. Ако народът гласува с "да", в понеделник вече няма да бъда министър на финансите, но ще сътруднича с този, който дойде на мястото ми", заяви Варуфакис и уточни, че ще работи като депутат.

На референдума обаче категорично победи "не"-то.  

Оставка от поста си подаде и Андонис Самарас - председател на основната опозиционна партия в Гърция "Нова демокрация".

Наследникът на Варуфакис

Евклидис Цакалотос, който бе ръководител на гръцкия екип за преговори с кредиторите, днес бе назначен за нов финансов министър на Гърция на мястото на подалия оставка Янис Варуфаки, съобщи гръцката телевизия Скай.
Назначаването на Цакатолос бе обявено след края на продължилото почти седем часа заседание в президентския дворец на лидерите на представените в парламента политически партии.