Словашкият вътрешен министър подаде оставка

stat
13:04  |  12 март 2018 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
Протестиращи в Словакия с ключове в ръце, както и при антикомунистическите демонстрации през 1989 г. Протестиращи в Словакия с ключове в ръце, както и при антикомунистическите демонстрации през 1989 г.
Сн.: БТА

Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк обяви днес, че подава оставка, предадоха световните агенции.
Калиняк, който е близък политически съюзник на премиера Роберт Фицо от неговата социалдемократическа партия "Смер" ("Посока"), отстъпи пред исканията на един от по-малките партньори в управляващата коалиция - партията "Мост-Хид" ("Мост") - на фона на политическата криза, избухнала в страната след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница.

"Важно е да бъде запазена стабилността, затова реших да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър", обяви той на пресконференция. Калиняк изрази увереност, че този негов "ще допринесе за стабилизирането на ситуацията в Словакия".

"Моята главна цел е да бъде разкрито двойното убийство. Трябва да знаем защо и кой (го е извършил)", каза Калиняк.

Коалиционното правителство в Словакия може да оцелее след оставката на вътрешния министър, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Очаква се днес партия "Мост-Хид", която представлява унгарското етническо малцинство в Словакия, да реши дали ще остане в коалицията. По-рано тя постави като условие за това оставката на Калиняк.

Словакия - от стабилност към хаос след смъртта на журналист >>

В петък 50 000 човека се събраха в столицата Братислава на най-голямата демонстрация в Словакия след падането на комунизма, посочва Ройтерс. Те поискаха оставката на правителството и пълно разследване на убийството на Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова.

Протестиращите скандираха "Стига толкова Фицо" и дрънчаха с ключове, също както бе при антикомунистическите демонстрации през 1989 г.

Хиляди хора излязоха на подобни протести в други словашки градове.

Преди да бъде застрелян, Куциак е разследвал предполагаеми връзки на хора от обкръжението на премиера Фицо с италианската мафия.
Последно в По света


Борисов: Поправете пътищата, да има полицаи в малките селища

Премиерът Борисов свика оперативно заседание за битовата престъпност и пътната мрежа в края на зимния сезон.