Камерън е добавил в Туитър, че би трябвало да има нов министър-председател към началото на конференцията на неговата Консервативна партия през октомври т.г.

Той е пояснил, че не смята за правилно „да бъде капитан на кораба”, след като британците са взели много ясно решение да поемат път, различен от онзи, който той е предлагал.

Премиерът ще присъства на Европейския съвет следващата седмица.

Според него е в национален интерес да има период на стабилност, след което да дойде ново ръководство.

Камерън е заявил, че преговорите за излизане на Великобритания от ЕС би трябвало да започнат при управлението на новия министър-председател, предаде БТА.

Дейвид Камерън насрочи вчерашния референдум за/против оставането на Обединеното кралство в ЕС и същевременно с много енергия водеше проевропейска кампания.

Още преди гласуването имаше предположения и спекулации дали ще продължи да управлява, ако гласоподавателите предпочетат т.нар. Брекзит.

Нощес искане за неговата оставка отправи Найджъл Фараж, един от лидерите на кампанията „Напусни” (ЕС). Това трябва да стане "незабавно", ако резултатът е в полза на Брекзит, каза лидерът на Партията на независимостта, който по-късно обяви 23 юни за "Ден на независимостта".

Същевременно решението на премиера е една от серията британски изненади в последните часове.

Малко по-рано министърът на външните работи Филип Хамънд бе обявил, че Камерън ще остане на поста си, въпреки че Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз.

„Той ще остане министър-председател, ще следва волята на британците“, беше казал министърът, цитиран от АФП и "Фокус".

Активисти на Брекзит с най-големи шансове за "Даунинг стрийт"

Бившият кмет на Лондон и водеща фигура на кампанията за Брекзит Борис Джонсън е фаворит да наследи Дейвид Камерън като премиер на Великобритания, обяви днес британската букмейкърска къща "Ладброукс", цитирана от Ройтерс и БТА.

Залозите за Джонсън да стане премиер са 1 към 1. За поста на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон следват вътрешната министърка Тереза Мей със залог 3 към 1 и правосъдният министър Майкъл Гоув - с 5 към 1.

Двамата министри също застанаха на страната на Брекзита в кампанията преди референдума.