Ренци връчи оставката си на Матарела след произведения в неделя референдум, на който италианците отхвърлиха категорично предложените от него промени в конституцията, припомня БТА.

Италианският премиер обяви, че ще се оттегли още след като станаха ясни резултатите от допитването, но бе помолен от президента да изчака приемането на бюджета за догодина от парламента - нещо, което стана по-рано днес.

Държавният глава ще започне утре в 18 ч. (19 ч. българско време) консултации с политическите партии, за да бъде решено какви стъпки да бъдат направени по-нататък. Те ще завършат в събота.

Масово се очаква Матарела да натовари член на правителството на Ренци или политик от лявоцентристката Демократическа партия на премиера със задачата да състави нов кабинет.

Следващите парламентарни избори в Италия трябва да бъдат произведени през 2018 г. Мнозина политици обаче призовават изборите да бъдат изтеглени напред във времето.

Ренци обяви, че ще посвети утрешния празничен за страната ден на 86-тия рожден ден на баба си. "Трябва да благодарим на възрастните хора”, каза Ренци, визирайки това, че пенсионерите го подкрепиха в дебатите за референдума, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

"Да се надявам, че утре ще ми провърви повече в битката с Плейстейшън, която ще водя със синовете си, отколкото ми провървя тук”, добави Ренци.

На моменти словото на Ренци звучеше като начало на предизборна кампания. Бившият кмет на Флоренция се похвали, че оставя Италия с „по-малки данъци и по-големи права”.