Сега не е време за оставка, а е време за работа, каза зам.-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) пред БНТ.

Божков призна, че е имал разговор по телефона със служебния министър на енергетиката.

"На въпроса му за оставката, му отвърнах, че отговорът може да бъде намерен на сайта на комисията", каза още той.

В сряда министърът на енергетиката Васил Щонов поиска от името на служебното правителство оставката на председателят на ДКЕВР Боян Боев и двамата му заместници Еленко Божков и  Лиляна Младенова.

"Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки. Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия, са неработещи на този етап”, заяви тогава той.

Вчера в изявление до медиите членовете на регулатора заявиха, че няма да подадат оставка. Малко по-късно през деня обаче оставки подадоха председателят на Комисията Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова.

Запитан защо въпреки това изявление Боян Боев и Лилия Младенова си подадоха оставките, Божков заяви: "Това е техен личен избор, оставката е личен акт".

Божков обяви, че той лично няма конфликт на интереси, но ще сезира Комисията за конфликт на интереси да го провери. Той е готов да се подложи на цялата процедура от комисията, дори на полиграф (детектор на лъжата).

По думите му исканата от него оставка е резултат от нарушени корпоративни интереси.

ДКЕВР досега взимаше решенията си с пълен консенсус, а сега изведнъж се иска оставката на някакви хора - едни били по-виновни от други. Аз съм нарушил нечии интереси, казвам го направо - нарушили сме нечии корпоративни интереси, затова се стигна до искането на тези оставки", категоричен бе Божков.

Според него министър Васил Щонов е в крещящ конфликт на интереси.
"Оставката ми иска министър, който е с шест сигнала за конфликт на интереси", каза Божков.

"Омерзен съм", емоционално откликна той и беше категоричен, че няма да подаде оставка.

Зам.-председателят на ДКЕВР предположи, че до дни ще бъде отстранен от поста, а за следващ състав на комисията “ще остане много за замитане под килима”.

По думите на члена на ДКЕВР токът трябва да се увеличава плавно, така че положителният ефект да се получи в разстояние от 5 години. Цената на тока би могла да се увеличи в много малки граници.

"Едно от решенията, които ще трябва да бъдат взети, е цената на електроенергията да се покачи от първи октомври, най-вероятно ще се случи това", каза още зам.-председателят на регулатора.

По отношение на Енергийния борд Божков заяви, че би бил изключително вреден и неефективен.