Вчера министърът на енергетиката Васил Щонов поиска от името на служебното правителство те да се оттеглят.

"Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки. Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия, са неработещи на този етап”, заяви той.

Щонов обяви също, че Боян Боев е в конфликт на интереси, защото преди да оглави регулатора е бил в ръководството на Български енергиен холдинг (БЕХ). Впоследствие и решенията на ДКЕВР били в полза на държавните компании.

Този състав на ДКЕВР беше назначен при предишния кабинет с 5-годишен мандат.

В официално изявление днес от Комисията попитаха кои точно решения, взети от сегашния състав, представляват неизпълнение на задълженията му за защита на обществото, и кои решенията и как точно вредят на цялостното състояние на сектора? 

Не става ясно дали има и ако да - каква е различната експертна визия за развитие на сектора, която се предлага в момента, и не би ли могла тя да бъде предмет на обсъждане с регулатора, се казва още в позицията.

В нея се допълва, че проблемите в електроенергийния сектор, с които се сблъскала Комисията, са:

1. Свръхпроизводство на електроенергия от ВЕИ и електроенергия по дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени.

2. Намаляващо потребление на регулирания пазар, в следствие на поетапно либерализиране на енергийния сектор.

3. Натрупани дефицити в системата от минали периоди, породени от отменени методики и неточно прогнозиране на произведена енергия от ВЕИ и експлозивното въвеждане на фотоволтаици в експлоатация през м. юни 2012 г.

От ДКЕВР се оправдаха и за натрупаните 3 млрд. дългове в НЕК. Според тях само половината от натрупаните разходи зависят от комисията, а разходите за АЕЦ Белене и "Цанков камък" не са от техните компетенции.

Лошото състояние на енергетиката от регулатора обясниха с високите цени на тока от ВЕИ и американските тецове.

По-късно обаче, помолен от медиите да коментира отказа на членове на ДКЕВР да подадат оставка, служебният премиер Георги Близнашки, заяви, че обществото отдавна е снело своето доверие и този състав носи огромна вина за тежкото положение в енергетиката. По думите му към средата на следващата година ще има нарастване на дупката до 3,8 млрд лева, а политиката на ДКЕВР се е провалила напълно.

"Би било добър знак за обществото, ако се бяха оттеглили. Очевидно ще трябва да се търсят алтернативни решения. До голяма степен Енергийният борд е алтернативното решение", каза още той и изтъкна, че в него ще участват всички заинтересовани страни, предаде БГНЕС.

От БСП обаче заявиха, че Енергийният борд е задкулисие.