Другият зам.-председател на Държавната комисия за енергийно и водно реглиране (ДКЕВР) Еленко Божков, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от комисията, е отказал да напусне поста.

След като вчера от кабинета ги призоваха, по-рано днес и тримата отказаха да подадат оставки.

Вчера Щонов обяви, че Боев е в конфликт на интереси, защото преди да оглави регулатора е бил в ръководството на Български енергиен холдинг (БЕХ). Впоследствие и решенията на ДКЕВР били в полза на държавните компании.

Правителството настоява Божков да бъде отстранен като член на ДКЕВР поради съмнения за конфликт на интереси.

През май 2013 г. една от препоръките на Европейската комисия и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор бе укрепване капацитета на ДКЕВР.

В писмо до българското правителство от 4 април 2013 г. европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, "които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта
и безпристрастността на регулатора", напомнят от Министерството на икономиката и енергетиката.

Помолен от медиите да коментира отказа на членове на ДКЕВР да подадат оставка, служебният премиер Георги Близнашки заяви по-рано днес, че обществото отдавна е снело своето доверие и този състав носи огромна вина за тежкото положение в енергетиката.

По думите му към средата на следващата година ще има нарастване на дупката до 3,8 млрд лева, а политиката на ДКЕВР се е провалила напълно.

"Би било добър знак за обществото, ако се бяха оттеглили. Очевидно ще трябва да се търсят алтернативни решения. До голяма степен Енергийният борд е алтернативното решение", каза още той и изтъкна, че в него ще участват всички заинтересовани страни.