Главчев обяви решението си от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на ГЕРБ.

"Току-що внесох в деловодството на Народното събрание своята оставка. Ние от ГЕРБ демонстрираме различен аршин, когато има проблем, реагираме веднага, за разлика от други", каза той.

И подчерта, че оставката му е морален акт и няма да оценява какво е направил, защото смята, че е спазил правилника за работа на парламента.

"Правя го, за да се възстанови нормалната обстановка в залата и да не се хвърля сянка върху европредседателството, за което се хвърлят много усиля", каза още Главчев и благодари на всички, и тези, които го подкрепят, и тези, които не.

След това той седна на първия ред от местата на ГЕРБ, точно до председателя на ПГ Цветан Цветанов. Колегите, които вчера заявиха, че няма причина да подава оставка, сега символично го изпратиха на крака.

Това се случи, след като минути по-рано премиерът Бойко Борисов обяви:

"Решението на Димитър Главчев ще чуете след малко в пленарна зала".

Тази сутрин той дойде изненадващо в НС и се включи в председателския съвет, който продължи около час.

„С колегите доста поговорихме. Ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията. Винаги съм твърдял, че държавата и стабилността са по-важни от всичко“, коментира още Борисов пред журналисти, след което си тръгна от Народното събрание.

По-рано той заяви пред БНТ, че от БСП "искат да бутнат държавата".

Вчера министър-председателят каза, че Главчев не е трябвало да си изпуска нервите и да гони от заседание лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев. Борисов припомни как, когато преди две години ГЕРБ, като опозиция, напусна НС, Мартин Шулц му казал, че най-лоша е политиката на празния стол. Тогава върнах депутатите в залата, каза премиерът и изрази очакване левицата да направи същото.

Социалистите вече обявиха, че няма да го направят, докато Главчев не подаде оставка и ще участват само в три пленарни заседания - по дебатите за оставката на Главчев, при гласуването на бюджета и при вота на недоверие към кабинета, който подготвят.

Тази сутрин, след заседание на групата, те влязоха в пленарната зала и макар и с половин час закъснение, беше събран кворум със 176 гласа и заседанието започна.

Съгласно правилника обаче, след като Главчев сам е подал оставка, няма да има дебати и гласуване.

Това беше второ искане на опозицията за оставката му, като първия път тя не мина само с 4 гласа. Тогава мотивът беше превишаване на правата и допускане на език на омразата.

След като подаде оставка, Главчев излезе от залата и коментира пред журналисти, че може изобщо да напусне парламента, защото не може да работи с хора като Нинова и Кутев.

Той намекна също, че може би председател на парламента ще стане сегашният зам.-председател от ГЕРБ Цвета Караянчева. Сам предложил това на Бойко Борисов.

"Димитър Главчев беше достоен председател, пръв сред равни", коментира самата Караянчева.