Това се случва по искане на БСП, която атакува отхвърлянето на оставката му като неправомерна. 62 депутати от левицата се мотивираха, че парламентът няма право да вземе решение против волята на народния представител.

Казусът обаче се оказа сложен, защото парламентът не публикува в Държавен вестник peшeниeтo зa oтxвъpлeнaтa ocтaвĸa от 4 октомври 2017 година, а КС се произнася по обнародвани актове.

Въпреки това, мнозинството от конституционните съдии са приели, че обнародването на актовете на Народното събрание е правомощие на председателя му (тогава Димитър Главчев – б.р.), а опозицията няма контрол върху това, съобщи Mediapool. Докладчикът по делото Константин Пенчев е убедил повечето съдии, че КС не може да спестява контрола върху действията на парламента заради собственото му виновно поведение.

На особено мнение са останали проф. Цанка Цанкова и Гроздан Илиев, които смятат, че няма как КС да се произнася върху решение, което не е обнародвано.

Делян Добрев подаде оставка заради обвиненията на БСП, и лично на депутатката Елена Йончева, за роднински назначения в родния му град Хасково.