Видеоклип показа открит урок пред деца от врачанско училище, по време на който проф. Тодор Танев заявява, че "Ломоносов не е направил нищо", "Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката", а "Асен Златаров и той не е нищо особено, само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм".

След масови негативни коментари просветният министър се извини във Фейсбук на тези, които са се почувствали засегнати от неформалния му разговор с учениците, в който се опитал да им обясни, че има различни критерии за оценяване на постиженията на учените.

Въпреки това днес от левицата заявиха, че "ако проф. Танев не намери в себе си сили да постъпи по достоен начин, ПГ на "БСП-Лява България" ще постави в парламента въпроса за незабавната му оставка. Надяваме се, че тази позиция ще бъде подкрепена от всички партии, се казва в официалната позиция, качена на партийния им сайт.

От левицата подчертават, че всеки индивид с достойнство, при наличието на такива "позорящи факти", би подал веднага оставка, заради усещането си, че е допуснал "крупен духовен провал". Българската общественост все още се надява, че в дните преди Нова година така ще постъпи министърът на образованието, допълват от партията. 

"На 9 декември се случи един от най-скандалните епизоди в културния живот на Следосвобожденска България. На този ден министърът на образованието и науката се погаври с институцията, която представлява, както и с високото си звание на професор, дългогодишен ръководител на катедра „Политология” в СУ „Св. К. Охридски”. Тогава на открит урок по химия той дава крайно негативни и подигравателни оценки и характеристики на възлови имена от науката, превърнали се в символ на обществения прогрес", заявяват от БСП. 

Според социалистите е недопустимо омаловажаването на делото на френския учен Фредерик Жолио-Кюри, заради участието му в антифашистката съпротива, както и пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, "основоположника на руската наука и изящна словесност". Недопустимо било и подценяването на научния принос на проф. Златаров заради книгата му „В страната на Съветите”.

От партията смятат, че проф. по публична администрация би трябвало да знае, че Фредерик Жолио-Кюри получава Нобеловата награда за химия през 1935 година заради откритата от него и съпругата му изкуствена радиоактивност. Той доказва разпада на атомните ядра на урана при бомбардиране с неутрони. 

Проф. Танев би трябвало да знае също, че Михаил Ломоносов е бележит световен учен, който първи открива съвременното определение за физико-химия и закона за запазване на масата при химични реакции. Обосновава закон за запазване на енергията. Развива теория за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината, се казва още в изявлението.

"Ехидниченето на проф.Танев може да намери обяснение само в това, че той по принцип не обича нищо руско, не обича даже гениите на руската наука и култура", коментират от левицата.

Оттам допълват, че той е би трябвало да знае още, че през 30-те години на ХХ век проф. Златаров създава у нас дисциплината браматология, че той е ученият, открил специфична реакция на нитритните йони, наречена на неговото име в световната научна литература. Наред с това проф. Златаров е създателят на биохимията в България.  

Социалистите изтъкват, че в своя нетрадиционен стил проф. Танев изрича пред учениците в съседния кабинет по история и "друг шедьовър": „да се държат твърдо с „маджари, евреи, арменци, докато омекнат”.  

"Да оставим встрани политическото мракобесие, с което са наситени словата на проф. Танев. На такъв начин на изказ сме свидетели вече четвърт век. Най-поразяващо е, че с пропуските в своето прогимназиално образование, с неграмотните си и пълни с дебелашко самочувствие оценки, господин професорът доказва собствената си духовна нищета и професионална неподготвеност. Като министър от квотата на Реформаторския блок г-н Танев нанася удар и върху мита за „красивите и умните” негови съратници – протестъри, които преди една година окупираха Софийския университет, давайки заявка, че те са носители на образованието и културата, на „новия морал”, заявяват още от БСП.