Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка, след като премиерът Бойко Борисов разговаря с него тази сутрин.

Преди два дни председателят на парламента Димитър Главчев изгони лидера на БСП Корнелия Нинова от заседанието на Народното събрание и наказа депутата от левицата Антон Кутев с отстраняване от две заседания.

Нинова беше изгонена заради "обида на парламента и членове на Министерския съвет", докато четеше декларация от името на БСП, а Кутев - за реплики от залата. Веднага след това левицата поиска оставката на Главчев.

"Днешното решение на г-н Главчев беше неизбежно и правилно, но днешното решение е и горчив урок за цялата политическа класа и най-вече за управляващото мнозинство", отбеляза днес Нинова от трибуната на парламента.

Според Нинова, оставката на Главчев е урок за това, че е нормално в правовата държава да има управляващи и опозиция, че е нормално да има различни мнения, защото представят различни групи от българското общество.

"Краят на председателството на г-н Главчев е и възможност за ново начало, то е предизвикателство пред всички нас, то е тест за политическа зрялост. Дали сме готови да поставим ново начало на парламентаризма. Дали сме готови дебатът да стане дебат по същество и с аргументи, дали сме готови да възстановим основни принципи“, коментира Нинова.

По думите изпълнителната власт, от когото и да се представлява тя, се излъчва от този парламент.
"Дали сме готови да гарантираме не само в тази зала и в цялото българско общество свобода“, заяви Нинова и поясни, че трябва взаимно да се зачитат различията.

"Дано да прекратим досегашния стил на работа на парламента. Чухме сутринта, че БСП иска да събаря държавата. Искаме да възстановим принципите на правовата държава, на Конституцията и на държавността. Може би наистина губим от това, което се случи, както каза г-н Цветанов, но печели правовият ред и демокрацията.

Ние от "БСП за България" ще бъдем гарант за това и най-вече българските граждани да се чувстват свободни, да имат мнение, да го отстояват и да се борят за своите позиции. Вярвам, че ние като политическа класа ще сложим началото на това, ще променим тона и ще издигнем парламентаризма във висша форма на управление на Република България“, каза Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, заяви, че Димитър Главчев е подал оставката си воден само и единствено от националния интерес.