Премиерът и лидер на ГЕРБ пристигна в Народното събрание преди дебатите по исканата оставка на Главчев и е в кабинета на председателя.

В дневния ред за днес е включено обсъждане и гласуване на искането за оставка на Димитър Главчев.

За оттеглянето му от поста настояха от БСП, след като в сряда той отстрани от пленарното заседание лидера на партията Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев. В четвъртък социалистите с подкрепата на ДПС събраха необходимите подписи и внесоха искането си в деловодството на парламента.

За да бъде приета оставката, са необходими гласовете на поне половината народни представители, регистрирани в пленарната зала.

Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов призна вчера, че Главчев е допуснал грешка, като си е изпуснал  нервите.

Борисов: Главчев не трябваше да си изпуска нервите >>

Парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти обявиха обаче, че стоят зад председателя на парламента.

Г-н Главчев се справя много добре и в момента нямаме абсолютно никакви основания да променяме позицията си, заяви заместник-председателят на партията и председател на ПГ Цветан Цветанов,

Веселин Марешки ("Воля") каза, че оставка трябва да подаде депутатът от БСП Иво Христов, а не Димитър Главчев.

АНКЕТА: Трябва ли да подаде оставка Иво Христов?

За нас много по-голям проблем е, че 80 процента от българите са наречени дебили и ние няма да се примирим с това и ще искаме до последно оставката на Иво Христов, изтъкна Марешки.

Очаква се след дебатите за оставката на Главчев, БСП да напусне пленарната зала. Те обявиха, че няма да влизат, докато председател на парламента е Главчев. Ще участват само в работата на комисии и в пленарни заседания по обсъжданията на оставката на Главчев, на бюджета и вота на недоверие, който смятат да поискат.

Ще си платим глобите за тези отсъствия от работа, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова: БСП напуска НС до оставката на Главчев >>

Заради бойкота на БСП вероятно няма да се състои предвиденото в дневния ред разискване по питане на депутата от левицата Георги Гьоков към вицепремиера Валери Симеонов за демографските проблеми на страната, отбеляза БНР.